Hem NyheterNyhet WB Världsunik upplevelse i Mackmyra Whiskyby – Fatägare kan nu buteljera sin egen whisky

Världsunik upplevelse i Mackmyra Whiskyby – Fatägare kan nu buteljera sin egen whisky

av Livets Goda

Mackmyra lanserar nu en världsunik upplevelse genom att låta sina fatägare vara delaktiga i det sista steget på whiskyresan – att tömma fatet, fylla de exklusiva buteljerna och fästa sin whiskys skräddarsydda etikett. En unik upplevelse i destilleriets nya buteljeringsanläggning där fatägare ges möjlighet att sluta cirkeln i sin fatresa och bli en del av hantverket av sin egen whisky.

Fotograf: Helena Limér

Mackmyra passerar en gräns med 20 000 sålda Reservefat där över 700 000 single caskflaskor redan är buteljerade och levererade. Under den rådande pandemin har whisky- och ginfat sålts i rekordantal till både svenskar och européer. Nu adderar Mackmyra ytterligare ett steg i whiskyresan och processen genom att erbjuda fatägare möjligheten att buteljera sina egna fat i destilleriets nya buteljeringsanläggning i Whiskybyn.

Mackmyra startade den svenska whiskyresan 1999 och några år senare lanserade Mackmyra sin idé om att skapa en upplevelsesresa genom att sälja fat, där hantverket av högkvalitativ whisky görs tillgängligt för intresserade. Det unika Reservekonceptet, där privatpersoner och företag kan köpa egna 30-litersfat och följa sin whisky från korn till flaska blev en succé som har spridit sig till destillerier runt om i världen, men än idag är Mackmyra ledande både till antal fat och omfattningen av upplevelsen.

Fotograf: Josef Eliasson

Mackmyras fatägare har alltid haft möjligheten att påverka sin fatresa i alla steg: från val av recept, fattyp och karaktär till var i landet de vill låta sin whisky mogna. Genom årliga fatprovningar kan whiskyns utveckling för att hitta den perfekta tiden för buteljering, när kvalitet och smak är som allra bäst. En resa som har utbildat många svenskar om ekfatens påverkan på ädla drycker, men även uppmuntrat till att välja närproducerat och kvalitet.

– Vi, åtta grundare, fick i juli äran och möjligheten att buteljera de första åtta faten i Mackmyras nya eventbuteljering och vi skapade och tog fram egna etiketter till våra flaskor. Det blev en oförglömlig teambuildingdag, där alla deltog i arbetet som i en tomteverkstad. På kvällen provade vi tillsammans det färdiga resultatet till en specialkomponerad meny i Whiskybyns restaurang. Vi är övertygade om att alla världens livsnjutare kommer älska denna upplevelse, säger Magnus Dandanell en av Mackmyras grundare.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING