Hem Vinvärlden Varm vinter hot mot isvinerna

Varm vinter hot mot isvinerna

av Livets Goda

Icewine är ett sött vin som tillverkas av druvor som skördas och pressas i fruset tillstånd. Detta sker vanligtvis vid minus åtta grader eller kallare. Det innebär att socker och aromämnen koncentreras i druvmusten som ger mycket smakrika viner. I år har dock flera av världens isvinsproducenter problem då temperaturen inte varit tillräckligt låg för att skörda. I Kanada som är världens största producent av isvin, föreskriver reglerna att druvorna måste vara naturligt frysta på vinrankan. Dock är temperaturen långt över det normala i landets vindistrikt vilket gjort att producenterna avvaktar med att plocka. I normala falla skördar kanadensarna sina frusna druvor i mitten av december. På grund av värmen har nu vinodlarna stora problem med att hindra fåglar från att äta upp de dyrbara druvorna. Ett liknande problem uppstod förra vintern då de frysta druvorna skördades kring den 15:e januari. Flera av de amerikanska isvinsproducenterna har valt att frysa sina druvor i en kommersiell frys i stället för att vänta in naturen. Det innebär att etiketterna måste justeras och priserna sänkas. När druvorna inte har fryst naturligt på rankan så får inte vinet benämnas som icewine.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING