Hem Mat & Restaurang Varma hälsningar från familjeföretaget Bjärefågel

Varma hälsningar från familjeföretaget Bjärefågel

av Livets Goda

Längs en vacker landsväg strax utanför Torekov ligger Bjärefågel. Det är en av Sveriges mindre kycklingföretag, för här jobbar man med kvalité istället kvantitet och hög djurhälsa är i fokus. Bjärefågel har dubbelt så mycket plats per fågel i stallen, långsamt växande kycklingar och inga antibiotikatillsatser. Det är också Sveriges första och enda klimatcertifierade kycklingföretag.

De nykläckta Bjärekycklingarna har precis anlänt till kycklingstallet där mat och vatten finns redo. De första dagarna har de 34 grader varmt i stallet och sedan sänks temperaturen gradvis när de blir större. Foto: Sia Andersson

“Bjärekyckling är mathantverk med god smak, hållbarhet och djurvälfärd i fokus”

  • När vi började föda upp kyckling för en herrans massa år sedan började vi med att titta på de enkla sakerna. Till exempel, vad ska kycklingen äta för att den ska må bra? Då kom vi åt en studie från USA som visade att majs hade en positiv inverkan på kycklingens välmående. Ungefär som att du och jag äter knäckebröd för att få en bra mage, säger vd Per-Olof Ingemarsson och ler.

Han grundade familjeföretaget som idag ägs av honom och lillebrodern Martin Ingemarsson, samt några minoritetsägare. Majs blev grundstenen i Bjärefågels koncept och sedan har man bara fortsatt att bygga på konceptet, allt för att fåglarna ska ha det bra och för att man ska få fram en riktigt bra och god kyckling. Per-Olof-Ingemarsson förklarar:

  • Vi tog bort koccidiostatika och antibiotika. Det fungerade för att vi gav kycklingarna dubbelt så mycket utrymme och vi gav dem ett bättre foder baserat på majs. De sakerna tillsammans gjorde att vi kunde ta avstånd från tillsatserna. Fodret är självklart GMO-fritt.

Går sin egen väg

Bjärekycklingarna är långsamt växande och slaktas vid cirka 50 dagar. Fokus i uppfödningen ligger på att djuren ska vara friska, hälsosamma och ha mycket plats att röra sig på. Det gör också skillnad på den slutliga produkten. Foto: Aviagen

Det korta avståndet till odling och uppfödning är också en viktig del i Bjärefågels filosofi. Majsen odlas till exempel bara några mil bort, söder om Helsingborg hos Jan-Erik Andersson på Assargården. Han är femte generationens bonde på gården och arbetar med samma hållbarhetstänk som Bjärefågel.

  • Vi har alltid arbetat hållbart, till exempel har vi investerat i ett värmeåtervinningssystem på slakteriet som har minskat oljeförbrukningen från 55 000 liter till 5 000 liter per år. Svenskt Sigill Klimatcertifiering innebär att vi använder mindre bränsle, har grön el, att råvarorna är bättre för miljön och vi använder förnybar energi. Vi har minskat vår påverkan på klimatet med 20-25 procent.

Bröderna Per-Olof Ingemarsson och Martin Ingemarsson är huvudägare till familjeföretaget Bjärefågel, som ligger på vägen ut mot Torekov, bara ett stenkast från föräldrahemmet där de växte upp. ”Bjäre är vår bygd och det är här vi ska finnas. Våra kycklingar föds upp på Bjäre eller inom tio mils avstånd och nästan allt foder i odlas inom samma område”, säger Per-Olof Ingemarsson. Foto: Sia Andersson

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

RELATERAD LÄSNING