Hem Whisky & Bourbon VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

av Livets Goda


Sundsvalls Öl är en lokal klassiker med anor så långt tillbaka som slutet av 1858, då Sundsvalls Ölbryggeri grundades av bl.a. André Oscar Wallenberg. Men numera är det alltså VASA Bryggeri i Njurunda söder om Sundsvall som äger och marknadsför detta anrika ölmärke.

– Det är en högtidlig känsla att nu även kunna erbjuda öl i vårt sortiment. Och inte vilken öl som helst, Sundsvalls Öl som verkligen är en nostalgisk klassiker av rang här i Sundsvall. Det passar in perfekt i vårt nostalgikoncept av drycker, säger Niclas Nilsson, VD på VASA Bryggeri.

Omfattande arbete för att säkerställa originalsmaken
VASA Bryggeri äger ölmärket sedan millennieskiftet och har länge haft tankar på att återlansera Sundsvalls Öl när tiden blir rätt. En utmaning har varit att träffa rätt smakmässigt och säkerställa att det verkligen smakar som originalet. Detta har inneburit många smaktester och detektivarbete för bryggeriet, men nu har man alltså äntligen träffat rätt. Att det blir just sommaren 2018 som Sundsvalls Öl återlanseras är också mycket tack vare det stora marknadsintresset och engagemanget som varit tydligt i digitala kanaler. Att flaskan till Sundsvalls Öl blir grön och inte brun, som även den var en vanlig färg när den sist producerades på 1970-talet, är till exempel ingen slump. Det beslutet baseras helt på den feedback som kommit in till bryggeriet från konsumenter.

– För oss är det en självklarhet att lyssna till våra kunder. Förutom färgen på flaskan ser vi även att många önskar ett ekologiskt öl, något som passar väl in med våra egna värderingar där miljö är ett av våra kärnvärden. Därför är det viktigt för oss att kunna erbjuda Sundsvalls Öl med ekologisk malt och humle, säger Niclas Nilsson.

Ambition att börja med ölbryggning och tappning
Initialt samarbetar bryggeriet med Krönleins Bryggeri för att brygga ölet. Detta för att snabbt komma ut med produkten på marknaden och få en miljöeffektiv produktion. Valet av bryggeri avgjordes när pastörisering kunde erbjudas för att få en ljus lageröl med jämn kvalitet och genom det en dubbelt så lång hållbarhet. Likväl har de den produktionskapacitet som krävs för att försörja marknaden med den volym som kommer att krävas. Ambitionen är dock att kunna komma igång med ölbryggning och tappning i det egna bryggeriet så snart som möjligt, men tills marknaden visat sitt intresse för Sundsvalls Öl och allt är på plats så sker alltså produktionen hos den etablerade branschkollegan.

– Vi har i ett tidigt stadium sett över möjligheterna att tillverka ölet i våra egna lokaler eller hos mindre mikrobryggerier lokalt. Men då det är viktigt för oss att Sundsvalls Öl blir pastöriserat och ekologiskt samt finns tillgängligt i varianterna alkoholfri och alkoholstark, behövde vi höja blicken och kolla utanför Sundsvall. Det känns väldigt roligt att få samarbeta med en så väletablerad bryggare av öl som Krönleins som har anor ända tillbaka till 1836, och vi ser fram emot att inom en snar framtid själva hålla med ölbryggningen i våra lokaler i Njurunda, säger Niclas Nilsson.

Sundsvalls Öl kommer inledningsvis att finnas hos restauranger och butiker runt om i Sundsvall redan innan midsommar och som beställningsvara hos Systembolaget troligast från mitten av juli. Tillgången kan variera beroende på butik.

RELATERAD LÄSNING