Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Västerbottensost® släpper originalreceptet

Västerbottensost® släpper originalreceptet

av Livets Goda

Midsommar är en av våra mest folkkära högtider och innefattar många goda rätter. Sill och potatis, gravad lax och gubbröra är några av de traditionsenliga rätterna på bordet och såklart klassikern Västerbottensostpaj®. Det har nu kommit mejeriet i Burträsk tillkänna att somliga byter ut osten i pajen och går därmed miste om den unika smaken. Kanske cirkulerar ett felaktigt recept? Västerbottensost® har därmed beslutat att gå ut med originalreceptet så att fler kan få en lyckad midsommar och njuta av en god och äkta Västerbottensostpaj®.

– Svenska folket och midsommarbordet förtjänar smaken av en äkta Västerbottensostpaj®. Den har blivit något av en svensk folkrätt och serveras året om i olika tillställningar, så för oss är det självklart att bjuda svenska folket på originalreceptet”, säger Thomas Rudin, Ostmästare för Västerbottensost®.

Västerbottensostpaj® – endast ett original

En paj gjord på frasigt pajskal, färska ägg, grädde och rikligt med Västerbottensost®, det är vad som kännetecknar en äkta Västerbottensostpaj®. Byter man ut Västerbottensost® i receptet eller använder ett felaktigt recept med mindre mängd ost, så uppnår pajen inte sin fulla smakpotential och riskerar att bli en ren besvikelse.

– På mejeriet i Burträsk har vi fått kännedom om att det finns de som lagar Västerbottensostpaj® utan vår karaktäristiska ost. Hur blir det då en Västerbottensostpaj® ställer vi oss frågan?”, fortsätter Ostmästare Rudin

Västerbottensost® som har hårt ställda krav på just smak och upplevelse vill göra en insats för att undvika detta och har därmed beslutat att gå ut med originalreceptet till svenska folket.

– Hade jag kunnat hade jag gärna kommit hem och bakat pajen och serverat den med löjrom, finhackad rödlök, dill och en klick crème fraiche. Så viktig är smaken för mig”, säger Ostmästare Thomas Rudin med ett leende.

Receptet för självaste osten i säkert förvar i Burträsk

Det hemliga receptet för Västerbottensost® får dock ligga kvar i tryggt förvar i mejeriet i Burträsk. Det recept som togs fram redan 1872 av den skickliga mejerskan Ulrika Eleonora Lindström och som gått i arv från mejerska till mejerska och ostmästare till ostmästare så att även kommande generationer av ostälskare får uppleva den unika smaken av Västerbottensost®.

Västerbottensostpaj® Originalrecept

Denna klassiska Västerbottensostpaj® serveras bäst med löjrom, finhackad rödlök, dill och en klick creme fraiche. En garanterad succé!

Ingredienser:

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.

Här hittar du också originalreceptet >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING