Vem älskar inte en riktigt god Västerbottensostpaj? Här bjuder vi på en variant med smak av sommar och saltstänk av Västerbottensost® som passar perfekt till semesterns lata dagar. En krämig paj med mycket smak av den unika osten, sparris och citron. Vem vet, kanske blir denna din nya favorit?
6 personer
Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk vatten
1 dl Västerbottensost®, riven
Fyllning
3 dl Västerbottensost®, riven
1 knippe grön sparris
1 citron, finrivet skal
1⁄2 dl gräslök, hackad
2 1⁄2 dl grädde
2 ägg
2 krm salt
Svartpeppar
1-2 tsk olivolja
Sätt ugnen på 200°C. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och Västerbottensost, arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i sex portionsformar eller en stor pajform. Låt vila i kyl ca 45 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Skär bort den hårdaste delen på sparrisen. Dela sparrisen på längden och förväll dem i kokande vatten i 5 minuter, låt sedan rinna av på papper.
Vispa samman ägg, Västerbottensost, grädde, gräslök, rivet citronskal, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalen och fördela sparrisen ovanpå. Toppa med lite extra riven Västerbottensost och olivolja och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter för små portionspajer eller 30 minuter för en stor paj.