Hem NyheterVinnyhet Vatten – Den nya skatten

Vatten – Den nya skatten

av Livets Goda

Vatten – den nya skatten:
Under de senaste 25 åren har Xavier Vignon högt och tydligt förkunnat att vatten är den nya skatten. Denna värdefulla resurs är inte bara avgörande för grödorna utan även för vinproduktionsprocessen. För att producera en flaska vin behövs det närmare ett ton vatten. Trots allt består vin av 85% vatten. Den avgörande komponenten som blir alltmer knapp på grund av torka och klimatförändringar, vilket resulterat i extrema temperaturer.

vatten

Det är högst osannolikt att man kan kontrollera nederbörden eller vända klimatsituationen, men det finns lösningar för att minska behovet av vatten.

De lösningarna som Xavier Vignon föreslår för södra Rhône består av tre delar. För det första fokuseras det på de norra delarna, högre höjder och att välja mer hållbara terroirer som sandjordar.

De bästa terroirerna idag var de som ingen ville ha igår”.

Därefter användning av druvsorter med högre syra som Assyrtiko. Slutligen hävdar han att det är viktigt att vara öppen för nya metoder både i och utanför vineriet: att blanda årgångar, röda och vita druvsorter är bara två exempel för att hjälpa till att skapa kvalitetsviner nu och i framtiden.

Anpassning och pragmatism, Xaviers ledande principer i nästan 30 år, är det bästa sättet framåt.

Almutia Clair-Obscur är ett konkret exempel på Xaviers tänkande framåt. Denna vita Châteauneuf du Pape är gjord av röda och vita druvsorter och från fyra olika årgångar för att ge fräschör, balans och komplexitet. Det säkerställer också att om en klase röda druvor har ojämn mognad under växtsäsongen går de mindre mogna druvorna till att göra friska vita viner medan de mer mogna druvorna bidrar till att göra röda viner.
Artnr: 58806
Pris: 369 kr
Beställnings sortimentet

RELATERAD LÄSNING