Hem Whisky & Bourbon Veckan mellan påsk och valborg besökte den smått legendariske Oliver Garrett Sverige

Veckan mellan påsk och valborg besökte den smått legendariske Oliver Garrett Sverige

av Livets Goda

Till saken hör att i år firar Carnegie porter 175 år och det vill man fira lite extra så man har för det första bryggt den som man ska. Det vill säga överjäst. Den har under de senaste åren varit underjäst vilket man inte berättat utan mest låtsat som det regnat. För att göra något extra så har man införskaffat 140 ekfat från det anrika bourbondestilleriet Heaven Hill i Kentucky och fyllt Carnegieporter på dem för en tids lagring in för jubileet i höst. Varje fat kontrollerades noga ut av Oliver Garrett själv vilket innebar att vare fat tömdes på en skvätt Heaven Hill som fanns på botten. Alla dessa slattar samlades in i en vanlig Ramlösabutelj i plast. Under de dagarna jag träffade Oliver Garrett så bara han på flaska som ett barn och när tillfälle gavs lät han alla närvarande på prova. Det var första gången jag fick prova ofilltrerad bourbon och i näst intill fat styrka. Oliver Garrett hade filtrerat spriten igenom några stycken melittafilter för att få bort stickor och kolbitar och tillsatt endast en liten skvätt vatten så att den gick att drick. Jag behöver väl knappast säga att det smakade underbart. Jerry Lindahl

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING