Hem Vinvärlden Veckans bubbeltips från Björnstierne: 2002 Bollinger R.D.

Veckans bubbeltips från Björnstierne: 2002 Bollinger R.D.

av Livets Goda

Om 2002 Precis som i Bourgogne är detta en härligt generös årgång med en ljus framtid i sikte. Det är första gången som jag börjar känna mig en smula gammal i gamet. Jag har nämligen provat den årgången tidigare i mitt liv! Ja, så slående lika är 2002 och 1982 att jag tycker mig kunna förutspå årgångens hela livskurva. Jag tror på en väldigt linjär formkurva utan hack och bottnar. Vinet blir med tiden så sakteliga smörigare och fetare medan den relativt höga syran ligger och gör sitt jobb i det tysta. Vinerna kommer att nå topplatån någonstans vid tjugo–trettio års ålder. Mest lovande hittills är en mängd odlare så som Egly¬Ouriet, Michel Arnould, Pierre Gimonnet & Fils, Jacques Selosse och Diebolt¬Vallois. Amour de Deutz, Piper Rare, Perrier-Jouët Belle Époque Blanc de Blancs och Louis Roederer Cristal är ren nektar, men mest intellektuellt utmanande är nog Jacquessons vingårdsviner Champ Caïn och Vauzelle de Terme. Björnstierne om R.D. (Recently Disgorged) Detta är en champagne från samma årgång som La Grande Année med lagrad på sin jästfällning ytterliggare några år. Den bör inte öppnas föränn efter 6 månader av degorgeringen. Champagnen är på sin yttersta topp mellan två och tre år efter degorgering när de klassiska hasselnötsdragen och rika tryffeltonerna i kombination med choklad och vitmögelost(!) dyker upp. Eftersmaken är oftast majestästisk med lagar av nötighet och läder. 2002 BOLLINGER R.D | Aÿ | Champagne | France | Bollinger | 60PN 40CH | SBpris 1 750 sek | LG 94(96) Tasting Note: Degorgerad 19 sep 2013, 11 år sûr-lie. 23 crus, 71 procent grand cru och 29 procent 1er cru. Dosage 3 gram per liter(extra brut). Sedan 1990 är Bollingers årgångschampagner gjorda i en fruktigare med persikodoftande stil med mindre uttalad rökighet och nötighet. Jag var alltid imponerad av denna stil initialt, men det känns som att denna stilskillnad kommer att jämna ut sig med tid. 2002 visar underbara blyga toner av persika och honung. Den har inte utvecklat de typiska R.D.-dragen riktigt ännu. I doften är den dock förväntat rik med generösa drag av Champignon de Paris(!), Verzenay-dominerad, stringent arombild med röda äppelskal. I smaken är vinet redan från start vackert balanserad och harmonisk. Detta är en champagne som växer betydligt om man antingen dekanterar den eller serverar den i Bourgogneglas. R.D är verkligen en gastronomisk champagne! Den serverades till tartar på rådjur med en ostronmajonnäs med citronzest som var ljuvlig. Detta är premiären av en riktigt stor klassiker från Bollinger!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING