Hem Vinvärlden Veckans bubbeltips från Björnstierne: 2004 Bollinger La Grande Année Rosé

Veckans bubbeltips från Björnstierne: 2004 Bollinger La Grande Année Rosé

av Livets Goda

2004 Bollinger La Grande Année Rosé Aÿ | Champagne | Frankrike | importör Arvid Nordquist |70PN 30CH | SBnr 77078 | 1 299 sek | LGP 92(95) TASTING NOTE 7-8 procent stilla rött vin av pinot noir från vingården La Côte aux Enfants tillsattes före den andra jäsningen ägde rum. Vinet mognar på bottensatsen i minst sex år, vilket är betydligt längre än de minst tre åren för en årgångschampagne. Under denna process har man riktiga använt naturkork i flaskorna, i motsats till den normala praxisen med ‘kronkapsyler. Detta anser man på Bollinger ger bättre skydd mot oxidation. Efter dégorgeringen, vilket sker manuellt med en försiktig dosage (den konventionella tillsatsen av socker) på 7-9 g / l, vilket kanske ger den torraste och mest kraftfulla roséchampagne på marknaden. De lite unga bärtonerna som kan vara lite väl just bäriga i ungdomen har börjat att lägga sig till ro. Vinet är väl avrundad krämig, harmonisk med klassiska burgundiska pinot-rökiga och nötig Bollinger-touch. Fylld med söt frukt, mandelmassa, integrerad fatighet och flera lager av jordgubbsmosig ‘bourgognighet’. Det finns ingen klok människa som inte faller pladask inför detta generösa praktexemplar. Mycket snyggare och djupare med mognad. BOLLINGERS STORHET 1. Bolinger producerar endast egen champagne. Inga viner köps ‘vins sûr lattes’. 2. Start eget ägande i vingårdar, 60 procent, vilket garanterar en konsekvent husstil. 3. 325 crus, vilka 17 är grand crus och 41premier crus. 4. Pinot Noir är basen alla Bollingers Champagner. 5. Bollinger använder enbart ’la cuvée’. 6. Första fermentationen sker enbart på ekfat. 7. Réservevinerna mognar på magnum under naturkork. 8. Lång mognadsfas sûr-lie. 9. Endast fyra vinmakare de sensaste 60 åren. 10. Låg dosage. 7-9 gram för Spécial Cuvée & La Grande Année och Vieilles Vignes Françaises, 3-4 gram för R.D. OM HUSET BOLLINGER Joseph Bollinger hette tysken från Würtemberg som grundade detta anrika hus 1829. Fransmännen kallade honom för Jacques. Firmans stora arealer i de bästa Pinotbyarna köptes av hans söner Georges och Joseph. 1918 var det dags för nästa Jacques att ta över egendomen. Han blev borgmästare i Aÿ, men dog under den tyska ockupationen 47 år gammal. Den färgstarkaste personen i husets historia är hans änka Lily Bollinger, som från sin cykel höll ett vakande öga på varenda vinklase. Hennes rigorösa kvalitetssträvanden präglar fortfarande huset. I dag drivs Bollinger av Jérôme Philipon som förfogar över 144 hektar, vilket täcker 70 procent av druvbehovet. Dagens vinmakare är Gilles Descôtes. Förutom husets exceptionella vingårdar, använder man också kostsamma vinifikationsmetoder. Alla årgångsviner jäser på små åldrade ekfat och filtreras aldrig. Man uppmuntrar inte den malolaktiska jäsningen som antagligen ändå inträffar rätt så sent i processen. Reserv-inerna lagras under svagt tryck på magnumbuteljer. Bollinger gör den tyngsta och fylligaste champagnen av alla hus. Deras viner har alltid en rökig och hasselnötsdoftande komplexitet som är svårslagen. Årgångsvinet tillhör de bästa i området, men frågan är om inte det fantastiskt sällsynta vinet Vieilles Vignes Françaises, gjort på druvor från oympade pinotstockar, når ännu högre höjder. Samtliga viner rekommenderas varmt.

RELATERAD LÄSNING