Hem Vinvärlden Veckans bubbeltips från Björnstierne: Henri Giraud Hommage à François Hémart

Veckans bubbeltips från Björnstierne: Henri Giraud Hommage à François Hémart

av Livets Goda

Husstilen Idag gör Claude Giraudunderbart rika och smeksamma viner med klassisk hasselnötsdoftande bykaraktär. Esprit-serien innehåller även druvor från Louvois och Bouzy. Hommage smakar som Bollingers standardcuvée gjorde förr i tiden (!) och Fût de Chêne är några av de rikaste och mest gastronomiskt inriktade champagnerna som existerar. Framför allt kan man saga att de tillverkar matorienterade champagne med dosage. Claude Giraud är för övrigt inte speciellt intresserad av modekategorin ‘Brut Nature’. Jag tycker att provningsnoteringen för Hommage à François Hémart summerar husstilen väl: Här finns utvecklingspotential och viss mineralitet, men dominansen är tung Aÿpinot. Härligt vin som smakar som Bollinger standardcuvée gjorde förr i tiden. Kanske hade mått bra av två gram mindre socker. Eller för att citera Robert Parker: « That is the way I think Krug SHOULD taste » nv Henri Giraud ’Hommage à François Hémart’ Aÿ | champagne | Frankrike | SBnr 77633 pris: 429 sek | 70PN 30CH | LG 90(92) TASTING NOTE Dégorgerad 27feb13. Basår ‘10. Dosage: 10,15 g/l, (dubbelkola 5 gram/liter. total syra: 6,24 g/l. Den här cuvéen är producerad för att hedra förfadern i familjen GIRAUD-HEMART, som bott i Aÿ sedan 1600-talet. Druvorna kommer uteslutande från Aÿ Grand Cru, i mitten av sluttningarna där erosionen blottlagt den berömda Belemnitleran” (sjöfossiler från kritatiden, ungefär 100 miljoner år sedan). Vinframställningstekniken är modern och ren, och är unik i Champagne. Den framhäver terroiren bättre: Pressning av druvorna, sedimentering vid låg temperatur (8 °C), jäsning vid låg temperatur (13 °C), lagring på hela bottensatsen (utan omdragning eller luftning) i ståltank, därefter i små ekfat från Argonneskogen. Vinstockarna är mellan 35 och 50 år gamla. Vinet har framställts i ståltank där det får ligga i 6 månader på jästfällningen utan omrörning. Sedan lagras vinet i små franska ekfat från Argonne. Här finns utvecklingspotential och viss mineralitet, men dominansen är tung Aÿ-pinot. Härligt vin som smakar som Bollinger standardcuvée gjorde förr i tiden. Sköna drag av haselnötscrème. Kanske hade mått bra av två gram mindre socker. BJ OM HENRI GIRAUD Huset grundades 1930 av L. Ludovic. Sonen Robert förde vidare traditionen, men vinerna var enkla. I dag heter mannen vid rodret Jérôme Dehours. Sedan 1995 har han vänt domänen till att bli en seriös biodynamisk tummelplats med djupa starkt personliga viner. Han har tillgång till 42 lägen i Marnedalen utspridda över byarna Cerceuil, Mareuil-le-Port, Oeuilly och Troissy. Vinerna vinifieras på ekfat och är strikt lägesuppdelade. Lieu-dit är regel snarare än undantag. Maisoncelle från Mareuil-le-Port har en helt egen spännade karaktär.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING