- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Veckans Dryckestips: En bra Petit Chablis på vårt bord

Livets Goda provar Petit Chablis William Févre 2014
En Petit Chablis är inte alltid något vi går igång på. Men vi måste nu här ändå tillstå att just Petit Chablis från producenterna med koll på läget i Chablis, i årgång 2014 har ett bra gig. Så med facit i hand konstaterar vi att Fèvre-huset också fått till det väldigt bra i årgången med sin Petit Chablis. 
Blint noterar vi att det här finns en mjuk och ren fruktighet. Vinet har över en syrlig lätt smörfärgad elegans med bra viskositet, citrus, lemongrass, lime och fräscha, lättsamma tropiska vindar liksom vitblommighet, äpplen och en läcker krydda som lurar i bakgrunden. Allt är elegant och fint sammanhållen med en bra balans i det vegetala insticken och den mineraliska framtoningen. Frukthänget är vidare långt och det är som sagt en mycket snygg årgång av vinet och en bra och väldigt god rackare vi gärna rekommenderar att ställa fram på bordet alla dagar i veckan. Med eller utan mat, det funkar vilket som. Det är bara fantasin som sätter gränser…   
 
90 poäng / Livets Goda    
 
Art.nr 72294, 129 kr, 12%
Chablis, Frankrike
 
Vinmakare och ekologisk vinmakning
Didier Seguier tog över som vinmakare 1998 och sedan dess har inriktningen varit att få fram den fantastiska terroiren i vinerna, bland annat genom att minska ekfatslagringen. Målet idag är att producera viner som är lämpade för lagring utan märkbar fatkaraktär men som även skall vara njutbara som unga. Alla egna vingårdar är idag ekologiska dock har man inte valt att certifiera sig eftersom man endast gör det för att skapa bättre viner. Sedan 2011 har Fèvre även valt att övergå till biodynamisk odling och i nuläget är samtliga vingårdar belägna på den högra strandbanken biodynamiska.     
 
Om skörden hos Fèvre
Hos producenten sker all skörd manuellt, något att ställa i relation till den totala siffran i Chablis som endast uppgår till 5 %. Man skördar i små backar för att inte druvorna skall krossas och riskera oxidation och man använder sig alltid av sorteringsbord där druvorna kontrolleras minutiöst. Idag är det endast två domäner i Chablis som använder sig av sorteringsbord.