Veckans Gastronomi: Bland det bästa i Norrbotten

MAT De senaste åren har man lagt sig vinn om det estetiska, gjort Luleå vackrare och den gastronomiska scenen är betydligt mer intressant nu än för 10 år sedan. Mycket tack vare eldsjälar, människor som vill visa Norrbottens storhet och skapa medvetenhet kring regionens fantastiska råvaror. Simon Laiti är matambassadör för Norrbotten och har i åratal arbetat träget med att förvalta och utveckla det lappländska matarvet. Först med Kattilakoski Gastronomi i Niskanpää och nu genom Hemmagastronomi i Luleå. Sedan starten år 2008 har han provat sig fram, vågat förändra och framförallt varit lyhörd när intresset börjat svikta. Simon Laiti har introducerat nytt och luleåborna har genom åren varit mottagliga att prova och blivit trogna gäster. Hemmagastronomi rymmer delikatessbutik, bageri och matbar, är öppet från tidig morgon till långt in på natten och har en social funktion i staden. Hit går man för frukost, lunch och middag, eller för något lätt däremellan. Butiken har ett gediget sortiment, från välhängt kött till de godaste ostarna. Lokalt producerat eller långväga godsaker, innehållet i diskarna styrs till fullo av Simon Laitis fingertoppskänsla för det goda i livet. Genom åren har han vunnit de lokala leverantörernas förtroende och kan därför erbjuda det bästa från Norrbotten, småskaliga produktioner av ost, chark, öl och mycket annat. Matbaren bjuder rätter i mellanstorlek, rekommendationen är att välja 3 eller 4 för en fullständig upplevelse, tanken är att låta gästerna få ta del av många smaker och kombinationer. Vi skulle uppskatta ett lite högre tempo för att få den riktiga matbarskänslan, tryggheten i idén har inte riktigt infunnit sig, men med tiden kommer även det sitta. Fördelningen i hav, skog och bonden gör menyn lättöverskådlig och vi landar i både innovativt och säkra kort. Rostad kycklingsoppa med Klöverägg och ärtor bjuder sälta och elegans medan confiterat anklår med surkål och senapsmajonnäs är en bastantare uppvisning. Den saltade hälleflundran med melon och kungskrabba är god men aningen smaklös, å andra sidan är skrei med rotselleri och stenbitsrom en perfekt smakkombination. Kuriosa för oss är rentunga med pepparrot, rödbetor och hasselnötter, den faller oss i smaken, framförallt för att råvarukombinationen är fenomenal. Känslan för smaker och enkelhet i rätterna gör Hemmagastronomi till en värdig matbar och bland det bästa man har att erbjuda i Norrbotten. DRYCK Till Hemmagastronomi går vi för att dricka gott, till och med riktigt gott om så önskas. Vinlistan är genomarbetad läsning där man lyckats bygga urvalet på den gastronomiska idén. Kopplingen till maten är tydlig och det finns något för alla med spännvidd i prissättning, ursprung och stilar. Menyn präglas av eleganta smaker och många av vinerna bjuder samma finess. Den ambitiösa satsningen på goda buteljer landar framförallt i Europa med viss djupdykning i Bourgogne. Jadots Chapelle-Chambertin briljerar likaså stiltypiskt från Perrot-Minot, storheter som blandas med välgjorda viner i lägre prislägen. Vid våra besök har vi njutit gott från Mercurey och Domaine Chanzy likväl lagrad Fleurie från producenten Jules Desjourneys, multifunktionella viner som rimmar väl till rätter av fisk, fågel och kött. En handfull bordeauxer från ett axplock slott är modest prissatta, något vi uppskattar då flera av vinerna är en fröjd till smakrikt i menyn. 2008 Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande är ett underbart vin, årgången är drickvänlig och vinet fungerar över förväntan genom måltiden. Likaså har man gjort ett trevligt urval från Spanien, dryga 15 viner ger bra spännvidd och flaskorna från övriga världen är visserligen få men representeras av kvalitet. Sommelierernas förkärlek för amerikansk pinot noir har gjort att man fyllt på i källaren med flera lägen och producenter. Stephen Ross, Morgan och Paraiso är några man valt att börja arbeta med. Lagrat från Ridge toppar listan prismässigt och 2005 Petaluma lockar bland rött från Australien. Mousserande väljer vi bland dryga dussinet viner och champagne dominerar med standardviner och blandade årgångar därtill finns billigare cava för de som önskar. Ett plus i kanten är noggrannheten i vinlistan, vinernas indelning och tydlighet uppskattas och det korrekta blir till respekt för gästen. Likaså är prissättningen modest, högt och lågt kan med fördel njutas på Hemmagastronomi. 20-talet viner serveras på glas, antalet är imponerande men innehållet skulle vi vilja uppgradera. Spridningen är god men aningen mer exklusiva erbjudanden hade bidragit med större spänning för oss som inte väljer bland buteljerna. Kanske luleåborna inte är redo å andra sidan lyckas Simon Laiti bana väg för det mesta i Norrbotten och borde vara den som kan skapa mer dynamik i det vi upplever i de enskilda glasen. Under våra besök har vi upplevt engagemang och ödmjuk service, vissa kvällar när gästerna varit få har uppmärksamheten svajat och besöket har dragit ut på tiden. Men man förklarar och rekommenderar, låter oss ta del av rätter vars smaker lirar med varandra och presenterar kunnigt viner som är nya bekantskaper. Omsorgen om detaljer och utensilier bidrar till det genomtänkta i måltiden, i kombination med övrigt i prestationen når besöken på Hemmagastronomi anmärkningsvärd höjd. Urval från vinlistan Hemmagastronomi 2008 Louis Roederer Brut Rosé CHAMPAGNE / FRANKRIKE / LOUIS ROEDERER Underbar champagne som klarar ytterligare lagring och ett vin som fixar det mesta i matväg. Smakrikedomen rymmer körsbär och röda vinbär med mineral och rökighet i god balans. Roséchampagne som är fyllig, ”matig” och mycket användbar till den stora variationen smaker som bjuds på menyn. 2009 Pago La Jara TORO / SPANIEN / TELMO RODRIGUEZ Onekligen ett maffigt vin som bjuder på hela registret av bigarråer, blå plommon, fruktsötma och mynta. 18 månader i franska fat sätter tydlig prägel med vanilj, söt tobak och viss kryddighet som mynnar ut i tät eftersmak. Frisk syra om än inlindad i mjuk rondör kantas av lena tanniner. Ett vin som kräver rejäla smaker i mat! 2010 Nuits-St-Georges 1er Cru La Richemoine Vieilles Vignes BOURGOGNE / FRANKRIKE / DOMAINE PERROT-MINOT Fantastiskt vin från denna stilsäkra producent, här lyckas man med elegans och stor smakrikedom. Ungdomliga toner av röda vinbär, hallon och lingon samsas med dragon och körvel därtill livlig syra och kännbar strävhet. Ett användbart vin till menyn, förmodligen passar det till många av de finstämda smakerna. 2011 Erbach Hohenrein Riesling RHEINGAU / TYSKLAND / JAKOB JUNG Egendomen ligger i byn Erbach och de 10 hektaren vingårdar domineras av riesling med fokus på torra viner. Ultrafriskt, ungt och stramt med inslag av lime, krita och honungskarameller, allt i god balans och med tilltagen koncentration. Ett kul inslag i vinlistan, förmodligen lirar det utmärkt med krogens fisk- och skaldjursrätter. HEMMAGASTRONOMI, Luleå Norra Strandgatan 1 Luleå www.hemmagastronomi.se Öppet: tisdag – lördag: Från klockan 08.00 Priser middag: Mellanrätter: 75 kr – 395 kr Pris vin per flaska: 379 kr – 2695 kr Antal viner på vinlistan: ca 155 Krögare: Simon Laiti Sommelierer: Isabella Wallsten & Therese Antonsson ===== POÄNG ===== HEMMAGASTRONOMI Urval 88 LGP Ambition 88 LGP Prisbild 92 LGP Helhet 89 LGP TOTAL 89 LGP ===== POÄNG =====