Hem Vinvärlden Veckans köptips – Två champagner och två röda

Veckans köptips – Två champagner och två röda

av Livets Goda

Champagne

2006 Le Mesnil Prestige Grand Cru

Frankrike / Champagne / Nr 99599 / 490 kr / 93 LGP

I hjärtat av Cote des Blancs producerar L&#39Union des Propriétaires Récoltantes sedan 1937 välgjorda, eleganta Blanc de Blancs-champagner. Vilket få vet om är att en stor del av druvorna går till många av de stora superkända champagnehusen. Det här är således en liten dold skatt som verkligen är värd pengarna. Lätta, exotiskt strama tropiska vindar tar tag med toner av persika, ananas och citrus, tillsammans med äpple. Sötman är finlemmad och läckert nötiga toner från chardonnayen visar upp sig excellent, med utsökt krispiga anslag i fräschör. Detta är en strålande champagne som lirar i en hög klass! Öppna en timme innan servering så att den blommar ut till sitt bästa jag. Drick idag eller lagra.

2010 Louis Roederer Blanc de Blancs Brut

Frankrike / Champagne / Nr 95539 / 695 kr / 92 LGP

Louis Roederers prestigecuvée Cristal är känd över hela världen för sin kvalitét och är till stor del grunden till huset enorma framgång. Däremot är husets stora styrka den magnifika kvaliteten på övriga champagnerna man gör. 2010 Blanc de Blancs Brut kan vara en av de bästa årgångarna man har gjort. Brödigt, intensivt och fruktdrivet i doften med integrerad syra, melon, litchi och härlig mousse blir till tilltaget bubbel med dova efterdyningar. Smakrikt och ännu i sin linda. Drick idag eller lagra.

Röda

2006 La Spinetta Barolo Vigneto Campè

Italien / Barolo / Piemonte / Nr 90363 / 899 kr / 94 LGP

La Spinetta har sitt ursprung i Barbaresco men är långt mer kända för fler områden. År 2000 gjordes det första vinet på Vigneto Campé i Barolo och man arbetar hårt i vingården för att nå den bästa druvkvalitén familjen kräver och vi älskar resultatet. Det här ett enastående vin. Lagringen sedan 2006 bidrar till komplexitet, de tuffa tanninerna har mjuknat och syran integrerats. Tydligt av viol, svarta körsbär, dragon och körvel samsas med läder, tobak och stall. Aningen aromatiskt lurar i bakgrunden. Som alltid kan producentens välgjorda Barolo lagras i evigheter. Köp, köp, köp!

2014 Ridge Lytton Estate Petite Sirah

USA / Dry Creek Valley / Kalifornien / Nr 92906 / 299 kr / 90 LGP

Ridge Vineyards har historia tillbaka till år 1880 då man anlade vingården Monte Bello, högst upp i Santa Cruz Mountains. Vinmakaren Paul Draper är en innovatör och perfektionist som hela tiden utvecklar och förbättrar kvalitén på sina viner och blev utsett till Årets Man i tidningen Decanter. Toppvinet heter Monte Bello men det är just vinerna från Geyserville och Lytton Springs i Sonoma-området som gjort Ridge Vineyards världsberömt. Lytton är ett vin med oväntad finess, en nästintill finstämd mineralitet bidrar till det eleganta uttrycket. Plommon och björnbär samsas med mynta och nougat därtill finns vanilj med i eftersmaken. Redo att njutas idag med vänner till grillad lammentrecôte eller en perfekt stekt biff.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING