Hem Whisky & Bourbon Veckans matchmaking – Mörk rom och soppa på choklad

Veckans matchmaking – Mörk rom och soppa på choklad

av Livets Goda

”– Lagrad rom är ju så tacksamt eftersom det bjuder på så otroligt mycket kryddiga dofter och smaker att plocka upp, säger Anna som körde ett säkert kort med choklad. – Det mest förutsägbara vore ju att göra mörka chokladtryfflar så vi tänjde lite på det och serverade choklad som kall soppa och rundade av med len grädde, fortsätter hon. Anna valde att plocka fram ett recept som vi tidigare lagt ut i Whisky & Bourbontidningen. Len men frisk chokladsoppa som baserats på vitt vin. – Den är lätt på ett helt annat sätt än om den skulle vara enbart gräddbaserad, det ger en helt annan komplexitet, tillägger Anna som i stället vispat grädde och lagt i botten på vackra cocktailglas som soppan sedan slås över. Klippet ser du här till höger, alternativt Klicka direkt HÄR Här nedan följer receptet i sin helhet: Chokladsoppa med pankostekt banan och paranötter / 4 pers Banan stekt i smör och rostade nötter är som ljuv musik för en mörk rom. Galet gott rätt och slätt. Chokladsoppa: 1 dl kakao 4 dl grädde 1 dl vitt vin 1 dl socker Koka ihop alla ingredienser i en kastrull. Låt den koka upp och mixa den slät. Pankostekt banan: 2 bananer 2 msk florsocker 1 dl panko (japanskt ströbröd) 50 g smör Skär ändarna av bananerna och dela dem i två fina, jämna bitar vardera. Rulla dem först i florsocker och sedan i panko. Smält smöret i en kastrull och stek sedan bananerna runt om så de blir knapriga och gyllenbruna. Ös med smöret över under tiden. 10 paranötter Rosta nötterna i en torr stekpanna och krossa dem sedan med en mortel eller kniv. Servering: 2 dl kondenserad mjölk grillspett Trä ett grillspett genom varje banan. Häll lite kondenserad mjölk i botten på fina skålar och lägg försiktigt bananen ovanpå. Toppa med nötkrosset och häll över chokladsoppan. Om Bristol: Företaget grundades 1993 av Mr. John Barret i Bristol England. Som ung arbetade John på familjens pubar och utvecklade tidigt ett stort intresse för drycker av olika slag vilket ledde fram till arbete på flera olika vin och sprit-företag. 1985 startades Bristol Brandy Company som jobbade främst med Congac och sherry, företaget blev mycket framgångsrikt och köptes upp i början på 90-talet av en fransk Vin o Cognacshandlare ! Det var efter denna framgång som John riktade in sig på det han trodde skulle bli starkspritsvärldens nästa ” Whisky ” nämligen rom. Bristol har genom historien varit en stor maktfaktor inom dryckesindustrin då den engelska flottan använde hamnen som en utgångspunkt för sina resor runt om i världen. Från resorna runt 1700-talet började lasterna komma med rom som behövdes lagras någonstans och det visade sig att det karga fuktiga klimatet i Bristol var perfekt för att lagra drycker varsamt och länge. Fast beslutsam att bygga ett företag som enbart väljer ut de bästa romer som de olika öarna i Karibien kunde producera började John resa runt bland hundratals olika destillerier och pröva deras olika romer, och de han tyckte var bra fick en godkänd markering i protokollet. Väl hemma i Bristol så började det så sakta att komma in hela romtunnor via skepp från noga utvalda romhus och företaget var i full gång. Idag är Bristols Spirits ett internationellt erkänt företag som levererar rom i absolut världsklass, de största länderna som exporteras till är Japan, Italien, Frankrike, Canada, Belgien och självklart hit till Sverige. Romen Bristol Classic Rum Caroni Finest Trinidad Rum 1996 lanserades på det tillfälliga sortimentet den 14 feb i år och sålde slut på en gång. En ny beställnings gjordes med lika stark efterfrågan. Nu finns den från och med den första juni åter på Systembolaget Med artikelnummer 87261-01 kan man åter igen inhandla denna formidabla rom från Bristol Spirits.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING