Veckans prisbomb - Louis Jadots Coteaux Bourguignons Blanc

Livets Goda 16 May, 2018
Vin Jadot tillverkar vin under mer än 150 olika etiketter i Bourgogne. Många av vinerna görs i extremt små upplagor, ibland endast i några hundratal flaskor och ibland, som med nyheten i veckans Dryckestips, i lite större upplaga. Förra året lanserade producenten Coteaux Bourguignons Rouge, som imponerade stort på oss och nyligen lanserades den vita motsvarigheten - Coteaux Bourguignons Blanc. Återigen visar Louis Jadot prov på att hantverksskickligheten är imponerande också när upplagan är stor och priset är blygsamt.

2017 Coteaux Bourguignons Blanc
Firma Jadot har riktigt tunga, eminenta och exklusiva viner i sin stora portfolio och samtidigt fortsätter huset att övertyga även med sina utsökta viner i de lägre prisklasserna och det här är ett exempel på det. Ett modernt vin som samtidigt inte släpper taget om sitt ursprung.

Innan vi låter vinet arbeta in sig i gom så doftar vi in oss på en läcker nöt- och honungshintad citrusfrukt i ren stil. Sedan fylls det på med unga gröna äpplen, syrligt hintad ananas och spänstig vit persika som ger vinet en svag exotisk vind.

Det vilar en lätt mineraliskt krispig fräschör i strukturen som efter några månader i butelj och släpp fått en mer elegant slagsida vilket ger vinet en fin rondör och fyllighet i skärpan. Även de lätt vegetala undertonerna och örtkryddigheten har sedan vi provade vinet för några månader sedan, satt sig djupare och snyggare och vinet uppvisar nu en utmärkt komplexitet och ett smått överraskande och tacksamt långt avslut.

Coteaux Bourguignons Blanc har måhända ett ”budgetpris” men det är definitivt inget ”budget” vin. Det är ett ytterst kvalitativt och utsökt vin med stora förtjänster som tillåter alla vinälskare att (ofta) förlusta sig i den underbara burgundiska vinmyllan utan att bränna hål i plånboken. Vad är det alla andra nu brukar kalla det… just det, fynd!

Vi på Livets Goda säger: ett förbaskat gott och charmigt vin! Det är bara att fylla på förrådet…

90 poäng / Livets Goda

2017 Coteaux Bourguignons Blanc Louis Jadot
Nr 71808, (75 cl), 119 kr
Bourgogne, Frankrike

Trälåda vid köp om 3 buteljer
*Vinet finns i beställningssortimentet och beställs i butik eller på systembolaget.se

Vid köp av 3 flaskor à 750 ml levereras vinet i fin trälåda, pris 357 kr. Så långt lagret räcker.

Vinet kan ni beställa här >>

Om appellationen Coteaux Bourguignons
Coteaux Bourguignons är en appellation som skapades 2011 och omfattar hela Bourgogne, från Chablis i norr till Beaujolais i söder. Louis Jadots vita Coteaux Bourguignons är ett helt nyskapat vin av druvor från utvalda vingårdslägen som speglar karaktären av de två druvor som ingår i vinet. Bourgognes stora vitvinsdruva chardonnay har huvudrollen och samspelar harmoniskt med aligoté.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet