Hem Vinvärlden Veckans Vintips med Anders Enquist: Bra och billigt med passion och feeling

Veckans Vintips med Anders Enquist: Bra och billigt med passion och feeling

av Livets Goda

Idag är paret ett av Portugals mest ansedda vinmakare och vinerna kammar ständigt in toppbetyg världen över. Men Sandra är också huvudansvarig för vinerna på hennes föräldrars vingård Quinta de Chocapalha som ligger i den nordvästra vinregion man tidigare kallade Estremadura men som nu heter Lissabon Wineregion, i omgivningarna Aldeia Galega och som sprider sig över kullarna i Alenquer, 50 kilometer från kusten och Atlanten. Föräldrarna köpte Chocapalha 1987 av en annan känd vinmakarfamilj, Ramos. Sandra gick på universitetet när föräldrarna köpte vingården och kände redan tidigt att hon var intresserad av att följa sina föräldrars vinspår. När hennes pappa så småningom började prata om att han funderade på att dra sig tillbaka så föll det sig naturligt att Sandra skulle ansvara för vinerna. När hon väl definitivt bestämt sig för att ägna sig helt åt familjeaffärerna så utbildade hon sig till oenolog i Italien där hon var klar 1999 och från år 2000 så tog hon över huvudansvaret ansvaret på Quinta de Chocapalha och har sedan dess gjort ett storartat jobb med att utveckla både viner och sätta denna region i mer respekterade vintongångar.

2016 Quinta de Chocapalha Arinto
Quinta de Chocapalha / Lissabon Wineregion / Portugal / Nr 73109 / 119 kr / 88 LGP
Det här är ett vin som Sandra utvecklat mycket de senaste åren. Jag gav till exempel årgång 2011 (som förvisso var en svår årgång i området) 85 poäng. Sedan har det sakteliga arbetat sig uppåt i årgångarna, både i poäng och kvalitet.
Druvan i sig heter arinto och i detta vin hittar vi den och inget annat. Dock hittar vi inga fat här i källarhanteringen, vinet får vila 5 månader på sin jästfällning i ståltankar innan buteljering, så vi har ett vaket och fräscht vin i ren struktur där citrusfrukt och äpple i exotiskt, lätt aromatiskt utförande, samsas om att ge avtryck. Samtidigt har vi en bra kropp och lätt småmogen frukt trots den purunga åldern. Också lite småfräckt kryddigt och bra mineralisk spänst, liksom snyggt häng i avslutet. Arinto är ett billigt och skönt skaldjurs-somrigt vin med djup i karaktären och faktiskt källarpotential om man nu så vill prova det, låt oss säga runt tre år till. Jodå, det kan vara både billigt och bra emellanåt om producenten har passion och feeling för känsla så…
Leverantör: Handpicked Wines

 

RELATERAD LÄSNING