Hem Vinvärlden Veckans Vintips med Anders Enquist: Utsökt zinfandel från Carlisle Winery

Veckans Vintips med Anders Enquist: Utsökt zinfandel från Carlisle Winery

av Livets Goda

Satsar man lite mer kapital i ett zinfandelvin liksom har hyfsad koll sådär på producenter så får man också viner som på riktigt visar denna druvas egentliga potential och fina egenskaper. Carlisle Winery med ägarparet Mike & Kendall Officer är en av dessa producenter. Sedan starten 1997 med en produktion på 300 lådor vin och ett slags ”garagekökshobby” vinmakande, så har man gått till en produktion på i dagsläget ca 10 000 lådor med fokuserade och ytterst välgjorda, transparenta och kraftfullt eleganta zinfandelviner. Viner som visar upp det bästa denna druva kan åstadkomma. Därför rekommenderar jag denna gång några viner från Mike & Kendall.

Man gör totalt idag 24-25 olika viner beroende på årgång och man äger 4.5 hektar vingårdar och hyr 3.65 hektar fördelat på 24 olika vingårdar. De rekommenderade vinerna finns i Systembolagets beställningssortiment och importören av vinerna i Sverige är Johan Lidby Vinhandel.     

2013 Russian River Valley ”Carlisle Vineyard” Zinfandel
Sonoma County / Kalifornien / Nr 79068 / 519 kr / 96 LGP
Nästan så bra det kan bli med denna druva. Fin syrlig fräschör i den balanserade sötman från frukten och en rödfruktig lyster i det mer mörkt mogna. Snygg krydda och bra ursprungskänsla. Ett stolt, stort vin.

2014 Sonoma Valley ”Pagani Ranch” Zinfandel
Sonoma Valley / Kalifornien / Nr 79406 / 499 kr / 94 LGP
Här finns en skön nyans av blodgrapig citrusfrukt i det röda. Det är mineraliskt med mycket ursprung. Fina lager och struktur, och elegant!

2014 Mendocino Ridge ”Du Pratt” Vineyard” Zinfandel
Mendocino Ridge / Kalifornien / Nr 78606 / 499 kr / 94 LGP
Läckra cassis, körsbär- och florala skogshintar med en rik, elegant kryddighet i stammen. Ett vin med hög egen identitet och svansföring.

2014 Carlisle ”Dry Creek Valley” Zinfandel
Sonoma, Dry Creek Valley / Kalifornien / Nr 78998 / 399 kr / 93 LGP
Lite mer (snyggt) rostade toner, animaliskt örtvegetal blodröd frukt och tydligare, men återigen mycket balanserad sötma. Bra tanniner och mineralisk struktur lägger en fräsch stringens. Bra frukthäng i avslutet.  

2014 Russian River Valley ”Papera Ranch” Zinfandel
Sonoma, Russian River Valley / Kalifornien / Nr 75183 / 519 kr / 95 LGP
Sist men inte minst. I dagsformen ett riktigt stort vin. Fin mörk cassis och körsbärshintad mogen frukt med örtlakrits och blodcitrus i djupet liksom snyggt etsad sötma. Kraft med mineralisk fräschör och krydda.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING