Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Vegansk BBQ med Tel Avivs stjärnkock

Vegansk BBQ med Tel Avivs stjärnkock

av Livets Goda

Den efterlängtade sommaren är här och säsongen för picknick, utomhusmiddag och grillning kan äntligen börja. Utbudet av maträtter som kan tillagas på grillen är obegränsat, men under sommarsäsongen osar det hetast från flintastek, kycklingfilé och en och annan fisk. Prova något nytt under årets grillsäsong och låt dig inspireras av det trendiga och smakrika israeliska köket som bjuder på många kryddiga och spännande grillmåltider. Den israeliska stjärnkocken, journalisten och matentusisasten Ori Shavit delar med sig av några av sommarens hetaste veganska grillrecept. Veganska grillspett är enkla att förbereda och perfekta att ta med sig ut till picknicken i parken eller att servera på grillfesten. Med din egen fantasi och inspiration kan du kombinera dina grillspett med alla sommarens färska grönsaker, primörer, örter och marinader. 

Ori Shavit är en av Israels stora namn inom mat, mest känd för hennes engagemang för vegansk matlagning och djurrättsfrågor. Hon driver sin blogg ” Vegan Girls Have More Fun” och har vid två tillfällen hållit i engagerade TED Talks där hon berättar om sin passion för matlagning och sitt driv för att lära ut vegansk matlagning. Ori har uppmärksammats för sitt stora engagemang för att få Israeliska gourmetrestauranger att inkludera veganska rätter i sina menyer. Hon gav ut sin kokbok ”My vegan kitchen” 2018 och har i tidningen Time Out Israel blivit utnämnd till en av de mest inflytelserika personerna för Tel Avivs matscen och nattliv.

Tel Aviv har flera gånger utnämnts till ”The Vegan Capitol of the World” och omnämnts till en av de bästa veganska städerna i världen. Det finns en stor vegansk matkultur i staden och dess många restauranger erbjuder ett kulinariskt och spännande veganskt utbud. Varje år har Tel Aviv äran att vara värd för den årliga matfestivalen ”Vegan Festival”, som håller till på Sarona Market i Tel Aviv. Det är en av de största veganska matfestivalerna i världen. Med över 100 deltagare erbjuder festivalen, under två dagar, ett stort kulinariskt utbud av mat från veganska restauranger och affärer runt om i Israel.

Låt dig inspireras av fler recept på Ori’s hemsida: https://vegansontop.co.il/
eller hennes Instagram: @ori_shavit

Några av Ori Shavits utvalda grillrecept:

Tre veganska BBQ-spett med tre olika marinader
Ca 12 spett

Grillspett på aubergin i teriyakimarinad:
1 hel aubergin
5 msk soja
5 msk mirin 
3 msk brunt socker
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olja
1/2 tsk sesamolja 

Grillspett på tofu i paprikamarinad:
600 gram tofu
200g grillad röd paprika 
3 tsk Chipotle pasta
200 g soltorkade tomater
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
2–3 salladslöksstjälkar 
2 msk olivolja
1 nypa havssalt
1 nypa nymalen svartpeppar

Grillspett på broccoli i citron- och ingefäramarinad:
1 broccolihuvud
1 msk riven ingefära
3 fint hackade vitlöksklyftor
1/2 näve hackad färsk koriander
2 msk olivolja
Rivet skal från en halv citron
Pressad saft från en citron
1 nypa havssalt 

Grillspett på aubergin i teriyakimarinad: Skär auberginen i lagom stora bitar. Koka upp soja, mirin och socker under omrörning i en kastrull och låt sjuda i ca 20 minuter. Låt svalna helt och tillsätt sedan vitlök, olja och sesamolja. Lägg auberginbitarna i en skål, häll över teriyakimarinaden och blanda väl. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att auberginen hinner dra åt sig av marinaden.

Grillspett på tofu i paprikamarinad: Skär tofun i lagom stora bitar. Blanda resterande ingredienser i en matberedare till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Lägg tofubitarna i en skål, häll över marinaden och blanda försiktigt med händerna. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att tofun hinner dra åt sig av marinaden.

Grillspett på broccoli i citron- och ingefäramarinad: Koka upp saltat vatten i en kastrull och ta fram en skål med iskallt vatten. Dela broccolin i lagom stora bitar och lägg de sedan i det kokande vattnet och koka tills de mjuknat något, i ca 1–2 minuter. Häll av vattnet och lägg den kokta broccolin direkt i det iskalla vattnet. Häll av vattnet när broccolin svalnat helt. Blanda de resterande ingredienserna i en skål. Lägg i broccolin och blanda försiktigt med händerna och låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att broccolin hinner dra åt sig av marinaden. Marinaden kan förberedas dagen innan. 

Tillaga grillspetten:

  1. Tänd grillen.
  2. Gör iordning spetten och grilla på alla sidor i några minuter. Broccolin och tofun blir klara snabbare än auberginen. (Alternativt läggs spetten i en ugnsform täckt med aluminiumfolie och gräddas i ugnen ca 15 minuter vid 200 grader.)
  3. Lägg de färdiga spetten på ett fat, strö över sesamfrön, hackad persilja och rivet citronskal. Serveras varma.

Grillspett på jackfruit med jordnötssås och korianderdipp i tortilla
3-4 portioner
Helst ska den marinerade frukten stå i kylen över natten. Såsen och dippen kan förberedas dagen innan och förvaras i kylen.

Grillspett:
440 gram jackfruit på konservburk, skölj av lätt med vatten
1 tunt hackad schalottenlök
3 finhackade vitlöksklyftor
Rivet skal från 1/2 lime
1/2 tsk riven färsk ingefära
1 msk vitt vin
2 msk lätt thailändsk soja (eller 1 msk mörk japansk soja)
1 msk ljus sirap
1/2 tsk torkade chiliflakes
1 tsk malda korianderfrön

Jordnötssås:
1 tsk olja
1 finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 färsk röd chili, hackad
2 msk vitt vin
1 dl kokosgrädde
3 msk jordnötssmör
2 msk ljus thailändsk soja (eller 1 msk mörk japansk soja)
1 dl grönsaksbuljong eller vatten
Salt, svartpeppar

Tortilla:
Knappt 2,5 dl orange linsmjöl (torra linser i matberedare)
Knappt 2 dl vatten
2 msk äppelpuré eller -mos utan tillsatt socker
1 msk italiensk blandning av torkade örter (basilika, rosmarin, timjan och oregano)
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Grillspetten: Börja med att lägga alla ingredienser till marinaden i en skål och blanda väl. Lägg jackfruiten i en stor matlåda med lock och häll marinaden över bitarna. Blanda försiktigt och sätt på locket. Låt stå i kylen i minst 3 timmar men helst över natten så att jackfruiten hinner dra åt sig marinaden. Vänd gärna lådan emellanåt.

Jordnötssås: Värm oljan i en liten kastrull och stek lök, vitlök och chili på medelhög värme i cirka 2 minuter under omrörning tills löken är gyllene. Tillsätt försiktigt vitt vin och de återstående ingredienserna och blanda tills den får en krämig konsistens. Notera att såsen kommer tjockna när den svalnar (du kan värma upp lite innan servering). Förvara i kylskåp om du förbereder i förväg.

Korianderdipp: Blanda alla ingredienser i en matberedare tills dippen är slät. Smaka av med salt. Förvara i kylskåpet och späd vid behov ut med mer limesaft innan servering.

Tortillorna: Blanda alla ingredienser ordentligt tills du får din önskade tjocklek. Stek som pannkakor på medelhög värme i en stekpanna, vänd ett par gånger tills ytan blir vackert gyllenbrun.

Tillaga spetten:

  1. Tänd grillen
  2. Trä på den marinerade jackfruiten på grillspetten och pensla på extra marinad om du önskar mer smak
  3. Grilla spetten i några minuter tills den har fått en gyllene yta. Vänd spetten försiktigt så de inte faller isär. Alternativt lägg spetten i en ugnsform och grilla i ugnen på 200°c i ca 15 minuter.

Servering: Lägg 2-3 grillade spett på en tortilla, ringla över jordnötssåsen och klicka på korianderdippen. Strö över färsk koriander, chili och hackade cashewnötter – servera.

En krämig och läcker avokadohummus

Ingredienser:
400 gram förkokta kikärtor
2 stora, mogna avokadoers
En generös näve färsk koriander med stjälkar
1 stor vitlöksklyfta
1/2 grön chili
1–2 msk Tahini
1–2 msk olivolja
Saft från 1 citron eller lime
1/2 tsk kummin
En nypa salt
4 msk spad från kikärtorna (kan bytas ut mot vatten)

Till servering:
Kokta hela kikärter
Paprikapulver
Körsbärstomater, delade på hälften eller i fjärdedelar
Nymalen svartpeppar
Rostade pumpafrön
Babyspenat eller ruccola
Chiliflakes
Olivolja

Gör såhär:
 Häll av kikärtorna från spadet. Spara 0,5 dl av spadet.
Lägg kikärterna i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienser förutom spadet. Mixa väl och tillsätt spadet gradvis tills du får en önskad konsistens. Smaka av med salt.
Lägg upp röran i två skålar och dekorera med kikärtor, paprikapulver, körsbärstomater, rostade pumpafrön, babyspenat eller ruccola. Strö till sist över chiliflakes och ringla på lite olivolja – servera.

Om det bli hummus över:
Täck hummusen med ett tunt lager olivolja. Hummusen klarar sig i kylen i 2-3 dagar.

Ori’s Tel Aviv-tips:

Topp 3 veganska restauranger:

  • Anastasia
    En hot spot i hjärtat av Tel Aviv för de som älskar vegansk mat. De erbjuder underbar frukost, shakes och smoothie bowls samt huvudrätter av högsta kvalitet och massor av glutenfria alternativ.
  • Meshek Barzilay
    En ekologisk och vegansk restaurang in Neve Tzedek, en av de äldsta och vackraste stadsdelarna i Tel Aviv. De erbjuder en fantastisk säsongsbaserad set-meny och har även en deli med veganska produkter och take away dörr-i-dörr.
  • The Green Cat
    Den första och enda 100 % veganska pizzerian i Israel som erbjuder rynkade färska pizzor med färska grönsaker och hemmagjord cashew mozzarella.

Topp 3 affärer:

  • Simple Happy Market
    Veganskt deli och butik med allt från leksaker, böcker, växter och drycker. Allt som de erbjuder i butiken är veganskt och ekologiskt.
  • Vitopia
    Veganskt deli och marknad med spännande produkter och hemlagad mat och ost.
  • Re-Mind
    En klädaffär som säljer spännande och unika kollektioner av skor och alternativa kläder och smycken som är tillverkade av naturmaterial.

Topp 3 smultronställen:

  • Carmel Market
    Den största och mest omtyckta marknaden i Tel Aviv där de erbjuder ett fantastiskt utbud av färska frukter och grönsaker. Du hittar även små restauranger, kaféer, barer och delikatessbutiker där.
  • Freedom Farm
    En lantgård som räddar djur från dåliga förhållanden och ger dem kärlek, behandling och skydd.
  • Mitzpe Ramon
    En liten stad i öknen med en fantastisk utsikt, vilda hjortar och två veganska restauranger – Vegan Xpress och Mauna.

 

RELATERAD LÄSNING