Hem NyheterVinnyhet Verónica Ortega Cobrana 2021

Verónica Ortega Cobrana 2021

av Livets Goda

Till årets skörd hade jag lovat Verónica att besöka henne och hjälpa till vilket jag självklart gjorde. Resan började på måndag den 10 september från Arlanda och jag var framme i Bierzo på hennes splitternya vineri vid 16-tiden. Vineriet och hennes målmedvetenhet är en del i denna historia om den här fantastiska kvinnan och vinmakaren.

När hon var i Sverige för ett år sen berättade hon för mig att hon hittat en lokal som hon ska göra till sitt vineri, min naturliga fråga var hur hon finansierar detta? Riskkapital, partners, andra finansiärer? Banken svarade hon kort, de ställer inga krav, inga kvartalsrapporter, inga vinstkrav etc, de vill bara ha sin ränta och de kostnader som vi kommit överens om. Det är min bästa partner för att kunna utveckla min verksamhet och det bästa för de vinerna jag vill göra. Och det ska vara klart till skörden 2023….

När jag anländer ganska exakt 11 månader senare står där en ”lagerbyggnad” med vackert gräddvit fasad och ett relativt tomt innandöme sånär som på ett 30 tal barriques, ett antal stora ståltankar samt 4 st fat i trä 3500-5000 liter stora. Helt plötsligt börjar belysningen svaja och släcks, det skriks ett antal svordomar på spanska och Hugo och Christopher (ansvarig) som är hennes enda stöd i vineriet springer snabbt. Vad händer frågar jag Verónica, vi har glömt att fylla på diesel till dieselverket som ger oss ström. Vi har inte hunnit få in strömmen i fastigheten än. Snacka om målmedvetenhet och envishet, hon skulle in till skörden 2023 och hon kom in även om allt inte var klart.

Under skörden sköts allt för hand genom ett antal plockare som dirigeras och styrs av Chris och Hugo, Verónica ägnar sig åt ständiga analyser av druvor, sockerhalt, mognadsgrad, vilka vingård ska plockas nu, som ska prioriteras osv.
Druvorna anländer i släpkärror dragna bakom pick-up under dagen, de sorteras omgående, och ned i tankar eller avstjälkas direkt, vid 16:30-17:00 kommer traktorn med ett lass på ca 4 ton druvor från andra vingårdar och de ska också sorteras manuellt och ned i tankar och/eller avstjälkas. Vissa druvor ska fottrampas då det ger en mjukare och mer perfekt start på jäsningen än maskinellt. Allt ska göras samma kväll, totalt kommer det in ca 5 ton druvor/dag som tas hand om av 3 personer. Arbetsdagarna är ca 07:00-22:00 eller senare, varje dag i 15 dagar i rad eller fler. Innan Verónica går hem för kvällen testas och mäts varje vin individuellt och mycket noggrant, socker, syra osv mäts.

Efter 4 dagar i vingårdar och i vineriet är jag fysiskt helt slut och jag är väl någorlunda stark och vältränad, längesen jag sov så gott om nätterna. Verónica är väl på sin höjd 50 kg lätt och gör detta hela tiden, hon måste ha ett pannben och vilja av stål! Hennes viner får galet stor uppmärksamhet världen över med skyhöga omdömen och poäng, hon exporterar idag till 40 länder och med viss stolthet skriver jag att Sverige är hennes största marknad. Vi lanserar 5-6 viner årligen i TSE på Systembolaget och hoppas vi kan fortsätta göra det.

När jag frågar henne om vad hennes målsättning är, vilka poäng vill hon ha. Är det 100 poäng som triggar henne eller vad är det hon vill uppnå så är det absolut inte det. Hon vill göra viner som kunderna uppskattar att dricka, hon vill göra de bästa och godaste vinerna som är möjligt utifrån förutsättningarna. Jag tror att den drivkraften och ambitionen och hennes målmedvetenhet kommer göra henne till den främsta kvinnliga vinmakaren i Spanien (hon är nog det redan) och kanske på sikt att göra henna till en av Spaniens mest kända vinmakare alla kategorier. Vem vet, en dag kanske hon blir mer känd hennes pappa. Rafael Ortega Camacho var Spaniens mest kända matador på sin tid och en megakändis i Spanien.
Om inte så kommer hennes viner låta tala om sig både nu och sen och lång tid framöver.

Vid pennan, Leif Stålbalk, Principium Dryck AB

Vin för lansering i september

Vinet Cobrana kommer från den lilla och högt (700-750 möh) belägna byn Cobrana i övre Bierzo. Första årgången hade Verònica väldigt svårt att få hyra mark/vingårdar i byn men efter första årgången som fick 95 poäng av Decanter har det gått lättare och nu har hon köpt sin första vingård uppe i byn som kommer bli ett vingårdsbetecknat vin med första årgång 2023. I Cobrana är traditionen att alla druvor växer i samma vingård, gröna och blå, i total oordning och på väldigt gamla vinstockar, i många fall upp till 100 år gamla, allt plockas tillsammans och samtidigt, sen jäser vinet i 5000 liters öppna ekfat på hela klasar, de gröna druvorna avstjälkas. Druvorna fottrampas för att få igång jäsningen. Vinet lagras sedan på 800 liters amforor och barriques i 15 månader.

Verónica Ortega Cobrana 2021
Artikelnummer: 94819
Pris: 389 kr
Alc: 12,5 %
Druvor: Mencia, Dona Blanca, Godello, Palomino
Antal flaskor: 600 st

RELATERAD LÄSNING