1

Vertikal: Amon-Ra Shiraz By Ben Glaetzer – 8 årgångar 2003-2018

I egyptisk mytologi anses Amon-Ra vara kung över alla gudar. Amon-Ra-templet tros vara det första som någonsin planterat en vingård för att producera vin för medborgarna i templet. Ögat på framsidan av etiketten är en kraftfull egyptisk symbol för skydd. Det representeras som en figur med sex delar, motsvarande vad egyptierna betraktade som de sex sinnena; beröring, smak, hörsel, syn, lukt och tanke. Detta fick stå som råmodell för Ben i skapandet av Amon-Ra Shiraz.

Amon-Ra är ett 100 procentigt shirazvin där frukten kommer från 50-130 år gamla vinrankor. Vinet får sin lagring i 16-18 månader beroende på årgång i 100% nya hogsheads (95% franska och 5% amerikanska) på sin jästfällning. Ingen filtrering sker. Amon-Ra visar inte sällan upp Bordeauxegenskaper i form av cassis, tobak och ceder. Det är ett fullödigt fruktdrivet fullblodsvin med stor intensitet men alltid elegant och fint balanserad.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Importör av Ben Glaetzer i Sverige är Mondowine/Solera

Vill du läsa mer om de andra vertikalerna som Livets Goda gjorde med Bens viner, eller gräva ner dig i det provade utbudet av australiensiska viner på Systembolaget? Se Livets Goda #144