Hem Vinvärlden Ur arkivet: Chateau Musar 2004 – 1954

Ur arkivet: Chateau Musar 2004 – 1954

av Livets Goda

Vingård

Röda vinerna

2004 Chateau Musar Rouge, 90 LGP
Våra poäng i gruppen var mycket homogena från 88 till 91. Doften var frisk och fyllig med en fin doft av pomeransskal och andra citrusfrukter. Det är påtagligt hur carignan-druvan slår igenom i doften och det känns nästan som om vi har ett kvalitetsvin från Languedoc i glasen. Syran är frisk och vinet har en lite busig och rustik stil likt en gammal murrig Bourgogne tycker någon. Smaken är fyllig och har en nyans av konfiterad frukt. Vinet är tillgängligt redan nu men kommer att ha ett långt liv till i flaskan. Avslutet är friskt, syrligt och balanserat. Ett gott vin tycker samtliga i provningsgruppen.

2003 Chateau Musar Rouge, 87 LGP
Direkt vid första ”sniffen” kan ett lätt alkoholsanslag förnimmas, men den avtar snabbt. Doften är fylld av läder och mogen frukt såsom katrinplommon, lingon och tranbär. Det är en varm och solmogen struktur i vinet med lite eldighet. Avslutet skiljer sig från den initiala varma sötfruktiga doften med sin torrhet och tanniner, vilket balanserar upp vinet på ett fint sätt. Vinet präglas av en rustik stil som lämpar sig väl till kraftfulla köttgrytor.

2001 Chateau Musar Rouge, 87 LGP
Doften är sluten till att börja med men öppnar gradvis upp efterhand. Aromerna är lite flyktiga med svart och röd frukt. Vinet är inte lika fräscht som de två tidigare årgångarna 04 och 03. Smaken har syrliga svarta körsbär och plommon men vinet saknar ett mellanregister. Stilen för denna årgång är lite gammal enligt vissa medan andra menar att smaken är bättre än doften. Avslutet har en angenäm ton av nästan övermogna vildhallon. Lång rustik finish men vinet är, trots poängen, en sämre årgång än både 03 och 04.

2000 Chateau Musar Rouge, 91 LGP
Här är gruppen mycket enig med poäng från 89 till 92. Detta är ett vin som samtliga gillade. Doften är fylld av sura moreller, söta hallon och torkat gräs och örter. Jag fick tankarna att gå till en traditionell Barolo. Vissa menade en sur Bourgogne, andra ett grenache-vin. Vinet har en mix av rustik känsla men även elegans med komplexitet. Strukturen är krämig och har viss silkighet med nedtonade tanniner. Avslutet är långt med god syra och varmvuxen söt frukt i en läcker kompott. Alkoholen kan dock förnimmas i avslutet.

1999 Chateau Musar Rouge, 86 LGP
Återigen är gruppen mycket samstämmig i sina poäng på 85 till 88. Nu börjar vinerna blir mer utvecklade – vinet är ju också 12 år gammalt. Doften är rustik med läder, tobak, plommon och blåbär och har en lätt oxiderad ton. Stilen är utvecklad med kaffe och choklad aromer och har starkvins stil. Trots sin lite rustikare stil är vinet hyfsat balanserat med alkohol, sötma och tanniner. Avslutet mjukt och kraftfullt och vinet borde fungera väl med tyngre kötträtter.


Serge Hochar, Maj 2000

1998 Chateau Musar Rouge, 89 LGP
Nu skiftade uppfattningen något mer i gruppen med poäng mellan 86 och 93. Färgen är rubinfärgad och vacker. En slående arom är mynta och eukalyptus som sannolikt kommer från cabernet sauvignon druvorna. Det är ett karaktärsfullt vin som påminner om en Bourgogne men som är mer sötfruktig. Det finns en lätt pomerans-syra i både doft och smak. Avslutet har svamp och multna löv i sina aromer och finishen är lång, behaglig med torrhet i en animalisk stil.

1995 Chateau Musar Rouge, 92 LGP
Favoritvin hos en del av oss i gruppen, bland annat för Andreas Larsson. Det stiger en stor doft av kaffe ur glasen med tydligt rostade fat – en angenäm stil. Den varma och mogna frukten kommer senare med plommon, söta körsbär och tobak. Vissa menar att detta är ett komplett vin som en dekadent, syndig fransk frukost – vad nu en sådan kan bestå av… Vinet har klar potential för lång lagring för den som vill, men varför vänta då vinet är så bra även idag. Avslutet är harmoniskt och har en frisk nästan ungdomlig syra trots sina 16 år på nacken. Årgång 1995 är ett kul och bra vin i den äldre skolan.

1993 Chateau Musar Rouge, 87 LGP
Gruppen delades upp i två läger när detta vin provas. Vissa menar att vinet är lite väl rustikt och trött, andra att det har viss fräschör kvar. Doften har mycket läder, animaliska toner i en idag inte så modern stil. Frukten är torkad med katrinplommon och vinet har vissa likheter med ett portvin, Ruby. Oxidationen har börjat göra sig påmind med svamp, multna löv och torkad frukt i stilen. Någon känner igen en stil som är vanlig i södra Rhône. Avslutet har lite eldighet och sötma i en inte helt balanserad känsla där smaken är bättre än doften.

1988 Chateau Musar Rouge, 92 LGP
Färgen är vackert mogen med sin svartröda nyans.  Doften är stor och ungdomlig med julkryddor och Coca Cola-nappar. Personligen får vi en stark känsla igen av fin mogen Barolo, då syran är så ungdomligt frisk och tydlig med nypon och te i doften. Någon uttrycker det som att allt smälter samman i en polerad och elegant stil. Många i gruppen har minnen med denna årgång som var populär i Sverige när den lanserades. Det känns som att träffa en gammal bekant när vinet provas.

1979 Chateau Musar Rouge, 86 LGP
Stor enighet råder här om vinets kvalitet och struktur. Stilen är mogen med en lätt oxidativ stil. Doften har läder och är lätt metallisk med uttorkad frukt. Här finns även en aning gamla fat och lingonsyrlighet. Smaken är friskare än doften men vinet har sett sina bästa dagar och är på väg utför men dock inte slut ännu. I avslutet känns en del choklad och mocka aromer. Ett hyggligt gammalt vin som fortfarande har liv i sig trots sina 32 år.

1969 Chateau Musar Rouge, 88 LGP
Nu börjar det bli riktigt gamla viner i provningen, vilket är spännande. Chefredaktören höll detta som sin favorit vilket överraskade då Anders normalt gillar unga, mycket unga viner. Färgen är vacker med rödbruna reflektioner som en gammal tegelsten på ett hus i Lärkstan i Stockholm. När vi diskuterade doften på vinet kom många nya och ovanliga associationer fram vid sidan om de traditionella såsom läder, kaffe, svamp, tryffel och choklad. Nej, nu haglade det av kokt fond med lagerblad och ben, oljigt garage och varmt renkött. Syran är mycket påtaglig med citrus och pomeranser. Wow, vinet har fortfarande liv och kraft kvar trots sina 42 år, vilket gläder oss alla. Vi var överens om att detta vin inte skulle ha dekanterats då sannolikt en hel del fina nyanser gick förlorade. Vinmakaren har en annan uppfattning som bekant.

1964 Chateau Musar Rouge
Vinet är korkat och kan därför inte bedömas.

1959 Chateau Musar Rouge
Även detta vin var korkskadat men inte på samma grava sätt som årgång 1964. Om man bortser från den mindre angenäma korkdefekten liknade vinet en äldre Tawny i stilen. Vinet kan inte bedömas.

Vita vinerna

De vita vinerna provades efter ett mindre uppehåll. Den intensiva gula färgen i vinerna är slående när vi kommer till provningsbordet. Man kan redan före första testet nästan känna intensiteten och kraften i vinerna bara vid den okulära besiktningen.

2004 Chateau Musar Blanc, 87 LGP
Färgen är gyllengul med honung och maskrossirap i doften. Aromerna är intensiva i en fet och frisk stil flera förnam doft av marsipan. Stilen i vinet är inte olik ett vitt Rhône vin men lite mer rustikt i stilen. Vinet är fortfarande ungt trots att det är sju år gammalt. Syran är frisk och det finns en saltaktig mineralitet men vinet behöver utvecklas vidare för att nå full balans. Avslutet är kraftfullt och långt med marina dofter av hav och snäckor med en lätt ton av bittermandel

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp

En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>

 

 

2003 Chateau Musar Blanc, 88 LGP
Gruppen var oenig om detta vin och en diskussion om vinets stil uppstod. Poängintervallet var brett – från 83 till 93 poäng. Vinet lämnar ingen oberörd. Stilen är mer stram än årgång 2004. Fatlagringen gör sig mer påmind i detta vin och med en tydlig doft av bittermandel. Om föregående vin var mer Rhône inspirerat så är detta mer likt ett vin från Loiredalen. Man kunde nästan tro att vinet är gjort på druvan chenin blanc. Friskheten finns i form av citrus och mineralitet men med tydliga fataromer. Avslutet är torrt och har en bitterhet som gör det lämpat till mat men det behöver utvecklas vidare.

2001 Chateau Musar Blanc
En diskussion uppstod om flaskan var helt korrekt. Det var ingen tydlig kork eller TCA. Vinet kändes inte fräscht utan frukt med en oren doft. Vi beslutade att inte bedöma vinet då flaskan var defekt.

1999 Chateau Musar Blanc, 89 LGP
Flera tyckte detta var bästa vinet av de vita som provades. Någon tyckte inte alls om det så bedömningarna varierade stort. Doften var mycket kraftfull med en rökig stil. Flera kände mogna äpplen och till och med nyfatad Calvados. Strukturen är fet med en vaxighet som är angenäm. Vid den andra, provningen några dagar senare, hade vinet en stark arom av arrak. Avslutet var torrt och har en långdragen äppelarom. Ett spännande vin som fortfarande har ett liv framför sig.

1989 Chateau Musar Blanc, 87 LGP
Gruppen omdöme poängmässigt var mycket homogent. Färgen är vackert honungsgul med dragning åt ljusbrunt, och det ser aptitligt ut. Vinet doftar starkt av torkat hö och torkade örter direkt, sedan finner vi en mängd olika aromer såsom hjortron, nötter, tobak, honung och vit tryffel. Så här smakade vita viner förr, som någon  uttryckte sig. Syran är relativt låg men vinet har ändå balans och är fortfarande gott trots sina 22 år. Vinet lämpar sig ypperligt till hårda alpostar men även till svensk Västerbottenost.

1969 Chateau Musar Blanc, 87 LGP
Nu börjar det bli riktigt gammalt för att vara vitt. Men Chateau Musars vita viner klarar att lagras lika bra som de röda, om inte ännu bättre. Gruppens omdömen var homogena förutom en som tyckte vinet saknade energin. Aromerna var exotiska med mynta, te, söta äpplen, sultanrussin och allmän kryddighet. Som en arabisk bazar tyckte någon varmed alla höll med om denna poetiska beskrivning. Vinet har en söt doft med karamelltoner och nötter någon sa som After Eight konfekt. Syran fattas något men vinet är förvånansvärt friskt och ungdomligt trots årgången. 

1954 Chateau Musar Blanc
Vinet bedöms inte då det har en så annorlunda struktur. Det är inte defekt utan åldern har påverkat vinet så det går inte att jämföra med vanliga viner. Karaktären är unik. Färgen är djup och har en nyans av ljus choklad eller ljunghonung. Samtliga gillar vinet och har stor respekt för hur det har åldrats. Doften är balsamisk med nougat, mogen parmesanost, karameller, kaffe och chokladbiskvier. Det är ett mycket komplext vin vi får äran att prova. Vinet är äldre än samtliga i provningsgruppen och frågan är vilket som är fräschats idag – vinet eller vi… Vinet har en starkvinsprägel som en lagrad vit Tawny Colheita från 1930-talet och är mycket smakrikt och spännande.

Avslutningsvis ska det nämnas att samtliga flaskor med det återstående vinet från provningen sparades för att provas senare samma vecka. Det var med stor förvåning vinerna återprovades. De hade ju inte behandlats nådigt med först en dekantering, sedan stå i rumsvärme i flaskorna under ett antal dagar. Detta gällde såväl de vita som de röda vinerna. Vinerna visar en förvånansvärd motståndskraft och vissa hade utvecklats vidare i en positiv riktning. Den långa lagringen och vinifikationsmetoden har vaccinerat vinet mot snabb oxidation.

Chateau Musar är även ett vin som vinner i samband med mat, vilket har visat sig föredömligt i Vinet & Maten matchningar som Livet Goda gjort under åren.

Nyligen provade årgångar av Chateau Musar;

2007 Musar, 90 LGP
Piggare med toner av blå plommon och varm, lite syltig prägel i doften. Smaken är läcker med begynnande russintoner, därtill röda plommon och nypon med vaniljliknande fat i eftersmaken.

2011 Chateau Musar, 90 LGP (art.nr 7463, 339 kr)
Cedertoner med tobak, tillsammans med russin, dadlar och fikon, som efterhand tonar ner sig och vinet sätter sig snyggt i glaset och pusslet faller på plats och den rustika inledningen övergår till en mer växtlig näring. Vissa smårökiga inslag med en sval känsla som i sin tur ger känslan av just höga höjder. Vi konstaterar att vi gillar det och att det är ett bra vin i en bra årgång. Bra intensitet, fokuserat och koncentrerat, men samtidigt de berömda andningshållen i vinet som gör att det luftas. Det här är riktigt gott och det har en sötma som skriker efter mat. Dekantera!

RELATERAD LÄSNING