Hem Vinvärlden Vertikal: Mas La Plana

Vertikal: Mas La Plana

av Livets Goda

Miguel Torres signerar klassiska viner med innovativ touch, toppvinerna speglar tydligt ursprung och flertalet har lång lagringspotential. På 60-talet planterades de första vinstockarna till det som skulle bli ett av vinvärldens kultvin; Mas La Plana. 1970 skördades de första druvorna och 1979 vann Torres 1970 Mas La Plana en skrällseger i en prestigefull blindprovning på Paris Vin-Olympiad – resten är historia. I dag tillverkas Mas La Plana av 100 procent cabernet sauvignon och görs på utvalda druvor från den lilla vingården Mas La Plana i Penedès.

Mas La Plana 2007, 95 LGP
Frukten börjar visa mognad men upplevs fortfarande väldigt ung och alert. Kaffe, plommon, mörka, svarta vinbär och körsbär med vegetala instick huserar och samtidigt vilar en bra fräschör med röda slingor i det mörka. Faten är väl integrerade och lätt silkiga tanniner skänker en elegant stringens. En balanserad, kompakt, komplex och harmonisk årgång som befinner sig i en positiv utveckling. Bra formkurva! 

Mas La Plana 2009, 92 LGP
PRIVATIMPORT, 879 KR, MAGNUMBUTELJ.
Här hittar vi aningen mer aromatisk krydda och frukten besitter inte riktigt samma styrka som i till exempel 07:an. Detta skapar en något kortare längd i vinet. Men med det sagt så har vi fortfarande ett mycket elegant och bra vin framför oss med tobak och lakritstoner i bakgrunden, tillsammans med ceder, plommon och mörka bär överlag. De vegetala inslagen är lite mer nedtonade i jämförelse med årgång 10 och 07 och överlag känns vinet något äldre än vad buteljen talar om för oss. Detta har också i sin tur skapat en läcker rondör i vinets tanniner.

Mas La Plana 2010, 94 LGP
PRIVATIMPORT, 419 KR
Här har vi en skön, snyggt söt fruktslinga i vinet liksom en bordeaux-hint i sin stil med inslagen av ceder, tobak, lakrits och tjusigt vegetalt rik och på det toner av härliga körsbär/bigarråer som grädde i moset. 2010 är finstämd och rik utan att vara bombastiskt. Supersnyggt balanserad mellan fyllig kraft och elegans. Långt framme i utvecklingen vilket skapar en vibrerande nu-känsla, samtidigt som hela vinet andas ”långlivad”.

Mas La Plana 2011, 92 LGP
PRIVATIMPORT, 389 KR, 799 KR MAGNUMBUTELJ
Initialt en rätt tydlig vegetal krydda och rundare sötma i den mörka frukten – men inget överslag då syrliga körsbärs-sköldar reser sig och tillsammans med kaffe, plommon, vinbär liksom rostade fat och tydlig mineralisk bädd uppstår en bra balans och längd. De silkiga och skonsamma tanninerna ges lite skön stuns av en matchande pepparkrydda. Med andra ord finns det bra motstånd, samtidigt som 2011 känns mycket tillfredsställande att intas ungt. Kanske inte årgången som kommer bli den längst liggande i källaren, passus dock då vinet har olika
utväxlingar i sig, kan därmed överraska i detta faktum. Habilt är det hursomhelst.

Mas La Plana 2012, 92 LGP
Här aningen torrare struktur där den unga och spänstiga frukten bär inslag av mörka vildhallon, ceder, blyerts, tobak och björnbär med bra krydda, Lite stjälkiga inslag ger vissa rustika inslag, av bra karaktär då den ”moderna” sötman i frukten spelar med bra och håller vinet kvar i det ungdomliga. Kanske saknar vinet lite av den finessen och elegansen i kraften som finns i de andra årgångarna, men vi pratar om jämförelser på hög nivå.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING