Hem Vinvärlden Vi listar sex vita supergoda sydafrikaner

Vi listar sex vita supergoda sydafrikaner

av Livets Goda

2014 Silwervis Chenin Blanc SWARTLAND / SYDAFRIKA / AVANT GARDE WINES / (750 ML) / 315 KR
I ofiltrerad chenin blanc lagrad i betongtank låter man druvan vara helt omaskerad. Den vackert djupgula färgen följs av mjuk, lätt oxiderad, myntaliknande doft med inslag av nektarin, gröna blad och vanillin. Ren, rättfram smak med lena toner av apelsinmynta, krita och fruktkarameller. En torr munskänsla och aromatiska nyanser dröjer i ungdomlig eftersmak.

2014 Koggelbos SWARTLAND / SYDAFRIKA / MOUNT ABORA / (750 ML) NR 75275 / 165 KR
Chenin blanc från två olika lägen i Swartland, druvor från 40-åriga rankor som efter naturlig vildjäsning, lagring i gamla ekfat och utan filtrering samlats till riklig upplevelse. Ljuvliga nyanser av sent skördade höstäpplen, marsipan, bivax och mineral präglar doften. Smaken är som lenaste fruktkaramell med rikligt av äppelkompott och kanderade röda äpplen, honung finns i den något avklingande eftersmaken.

2015 Orbitofrontal Cortex WESTERN CAPE / SYDAFRIKA / BLANKBOTTLE / (750 ML) NR 78484 / 280 KR
Blankbottle: öppna och drick vinet, bestäm sedan om du gillar det. Inte mer komplicerat än så. Mixen av grenache blanc, clairette blanc, ferñao perez, semillon och verdelho blir till rättframt i mjuk, fyllig stil. Om än med finfin struktur av melon, färska aprikoser, bivax, rostade mandlar och aningen krita. Därtill balanserad syra med förnimmelser av torkade äppelskal i eftersmaken. Försvinnande gott.

2009 Sterhuis Astra White STELLENBOSCH / SYDAFRIKA / STERHUIS / (750 ML) NR 90300 / 349 KR
Lika delar chardonnay, chenin blanc och sauvignon blanc har fått halmgul färg och tät doft. Komplexa toner av halm, gula plommon, gröna äpplen och lime med mineral i bakgrunden. Smaken har djupnat, numera mogen med inslag av torkade apelsinskal, persika och citronmeliss. Fläder finns med i efterdyningarna.

2015 Mullineux Straw Wine SWARTLAND / SYDAFRIKA / MULLINEUX / (375 ML) NR 73241 / 300 KR
Provningens enda söta vin men ett måste när det vankas riktigt gott från Sydafrika. Ett briljant efterrättsvin, massiv koncentration med producentens förväntade elegans. Den djupgula färgen följs av yppig doft av aprikosmarmelad, nektarin och litchi. Tät smak av rostade hasselnötter, mandelmassa, nyslungad honung och fruktkaramell i ljuvlig kombination. Druvan är chenin blanc.

2015 Reyneke Reserve White STELLENBOSCH / SYDAFRIKA / REYNEKE WINERY / (750 ML) NR 90201 / 250 KR
Med hållbarhet i fokus tillhör Johan Reynekes viner det absoluta toppskiktet. Imponerande vitt som bjuder fruktdrivet med tät doft av pomerans, liljekonvalj, fläder och tallbarr, smaken är bittrare än väntat med tydligt av smör, tallbarr och kryddpeppar. Stenfrukt dominerar tillsammans med fräsch syra. Spännande i sin helhet. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING