Hem Vinvärlden Vi ser det som vår uppgift att fylla prissegmentet mellan den billiga proseccon och den dyrare champagnen

Vi ser det som vår uppgift att fylla prissegmentet mellan den billiga proseccon och den dyrare champagnen

av Livets Goda

ÅR 2000 SÅLDE FAMILJEN LUNELLI den lilla vinbutiken i Trento där allt började, åtminstone för dem. Det var nämligen här Bruno Lunelli sålde vännen Giulio Ferraris viner i början av 1900-talet, något som ledde till att Lunelli fick ta över hela Ferraris livsverk eftersom han inte hade några egna barn som kunde ärva. Lunelli har sedan drivit vidare och utvecklat Ferrari till att idag vara Italiens ledande producent av metodo classico-vin. Idag är det tredje generationen med Matteo som vd, Marcello som chefsvinmakare och vice vd, samt Camilla och Alessandro som styr det som idag är en bolagsgrupp med bland annat vingårdar i Umbrien, Toscana och Valdobbiadene. Livets Goda tog en långlunch med Marcello Lunelli som berättar att hans farfars gamla vinbutik lever vidare med nya ägare. – Den heter numera Grado 12 och de har gjort ett fantastiskt jobb med den. Ni är störst på mousserande vin av metodo classico i Italien, tillsammans med Berlucchi i Franciacorta som gör ungefär lika mycket. Hur många hektar vingård har ni? – 100, vilket täcker ungefär 20 procent av vårt behov. Ungefär 150 små odlare köper vi direkt från och resten köper vi, mestadels via kooperativ, från Trentos övriga 600-700 odlare. Vilka gör mest vin, Trento eller Franciacorta? – Idag gör Franciacorta mer. Trento är en DOC medan Franciacorta är DOCG. Vill ni inte också ha det där G:t? – För 20 år sedan hade det kanske spelat roll men idag behöver vi inget G. Vi säljer våra viner ändå. Berätta om de senaste årgångarna i Trento. – 2014 var ett utmanande år med massor av regn. 2015, som många talar gott om i andra områden, var bra även hos oss, men beroende på vingårdens höjd var mognaden ojämn. Går det att jobba ekologiskt med något vin när man köper druvor från så många olika odlare? – Vi har faktiskt ett ekologiskt vin på gång från våra egna vingårdar. Från de odlare vi har direktkontakt med har vi en egen certifiering som heter Il Vigneto Ferrari som ställer mycket höga krav. Så delvis går det att jobba ekologiskt och hållbart. I Sverige är Prosecco för många konsumenter liktydigt med italienskt mousserande vin. Ett tankjäst vin som kan vara väldigt enkelt. Hur ser du på den saken? – Det är ett segment som ökat massor på sistone, i hela världen. Och visst, en prosecco kan du få klar på 40 dagar och kan därför säljas väldigt billigt. Våra viner tar ju flera år att färdigställa. Prosecco har både en DOC, som producerar 320 miljoner liter, och en DOCG, som producerar 70 miljoner. DOC:n ska utökas också … För oss från Trento blir det viktigt att förklara skillnaden, låta folk prova. Men allt är inte dåligt med den här trenden, för 10 år sen kände folk inte till annat italiensk mousserande vin än asti och lambrusco. Nu har kunskapen breddats. Och vi ser det som vår uppgift att fylla prissegmentet mellan den billiga proseccon och den dyrare champagnen. Så ni har inga ambitioner att komma upp i Champagnes prisnivå? – Nej, de har 300 års tradition och en story som vi inte kan tävla mot. Vi vill inte vara champagne, vi är italienare med vår egen livsstil. Ni äger vinerier i Toscana och Umbrien. Sedan en tid är ni också delägare i proseccofirman Bisol. Varför investerade ni där? – För att få kontroll på det segmentet. Bisol är ju en DOCG-prosecco från Valdobbiadene, en kvalitetsprodukt från ett av de äldsta husen. Är ni intresserade av land i Franciacorta också? – Nej, det tror jag inte. Vi ser snarare att med den långsamma klimatförändring vi märker av är det enklare att hitta höga svala lägen i Trento – bättre för framtiden. Några andra områden ni är intresserade av? – Ja, vi letar efter land i Montalcino, och kanske senare också i Barolo. Men där är det svårt att hitta något. Vi vill gärna vara heltäckande med vin från Italiens bästa regioner. Vad har du själv för favoritviner? – Jag älskar viner av sangiovese och carmignano. Är också förtjust i Alsace vita viner. Vad gör du när du inte jobbar? – Jag är tillsammans med familjen, gillar skidåkning och gamla fina bilar. Har du någon Ferrari? – Haha, nej. Enzo Ferrari älskade att servera Ferrariviner när han hade gäster men efter att Fiat-gruppen köpte dem har vi inte något direkt samarbete, vi har snarare kommit överens om att de kan göra allt utom vin i sitt namn, och att vi inte kan tillverka bilar i vårt, haha. Själv kör jag Volkswagen och så har vi en Fiat 500 från 1974 som jag köpte till min fru i bröllopsdagspresent.

Vinerna från Ferrari

Ferrari Brut NV Nr.7721 / 155 kr Av firmans totalproduktion på 4,5 miljoner flaskor utgör ungefär 3,5 miljoner detta vin av 100 procent chardonnay. I senaste blandningen är årgång 2013 basen som blandas med reservvin från 2012 och 2011. Minst två år ligger vinet på jästfällningen före degorgering. Här finns rik brödighet, frukt som äpplen, lime och citron, samt bra syra. En smörig komplexitet är genomgående, förmodligen eftersom alla Ferraris viner genomgår malolaktisk jäsning. Ferrari Rosé NV Nr.76293 / 179 kr Ungefär 400 000 flaskor tillverkas av detta vin, gjort av 60 procent pinot noir med mellan 10 och 14 timmars skalurlakning. Musten blandas sedan med den vita musten från 40 procent chardonnay innan det jäser till vin. Efter kolsyrejäsning ligger vinet kvar i flaskorna minst två år före degorgering. Det är vackert bronsrosa med klart vinösa inslag av järn, blodgrape, liten blommighet och bra syra. Läskande torr och fruktig eftersmak. Ferrari Rosé gjordes första gången till Mauro Lunellis bröllopsfest. 2009 Ferrari Perlé Nr.95433 / 199 kr En ordlek med smyckespärla och pärlande bubblor har givit detta vin dess namn. Smaken är mycket torr, frisk och aromatisk med vetekex, salta mandlar och lång, finstämd frukt i eftersmaken. Här finns en begynnande mineralitet som skvallrar om viss lagringspotential. Ren chardonnay från de egna vingårdarna är druvmaterialet, och 5 år på jästfällningen ger den långlivade komplexiteten. 2004 Giulio Ferrari Riserva del Fondatore Nr.78982 / 799 kr Firmans toppvin görs endast vid de bästa årgångarna, och tiden på jästfällningen är minst 8 år. Druvorna, 100 procent chardonnay, skördades i mitten av september i vingården Maso Pianizza på 500-600 meters höjd. Här bjuder doft och smak på kavring, nougat, brynt smör och rik mogen frukt med bra syra, kryddighet och lite salmiak i eftersmaken. Cirka 35 000 flaskor producerades 2004.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING