Hem Vinvärlden Vid glaset: Greg Brewer

Vid glaset: Greg Brewer

av Livets Goda

Men är det druvan i sig, eller förutsättningarna, som gör vinerna så bra? Tveklöst är Chardonnay en nobel druva. Okej, den odlas nästan överallt och ger en massa enkla viner, och de regioner som verkligen gör fantastiskt stora viner av Chardonnay är inte så många. Det är en kombination av druva och terroir. Vilka är de bästa regionerna, enligt dig? Förutom här i Santa Rita Hills är det framför allt Chablis och Côtes des Blancs i Champagne som är allra bäst, och i Côte de Beaune i Bourgogne också, såklart. Det renaste och stiligaste man kan prova är en bra blanc de blancs från Champagne, non dosage. Helt klart är olikheterna mellan fina chardonnayviner från olika distrikt och vingårdar fascinerande. Så Chardonnay är en druva som fångar känslan av terroir? Absolut, och i lika stor utsträckning som Riesling och Pinot Noir. Men det är inte så att andra druvsorter, som till exempel Zinfandel, inte kan ge uttryck för terroir. Men med Chardonnay blir det så mycket tydligare, den maskerar inte sitt ursprung på samma sätt som många andra druvor kan göra. Frånsett Santa Rita Hills, tycker du att det finns andra områden i Kalifornien där Chardonnay har stor potential? Det är framför allt Sonoma Coast som visat sig bäst hittills, men det gäller mest den så kallade äkta Sonoma Coast, den kallaste delen i nordväst. Anderson Valley är ett annat mycket lovande område. Där gör man också några av de finaste pinotvinerna. Chardonnay och Pinot Noir odlas oftast i samma områden och vingårdar. Är det så att de två har samma krav och förutsättningar? Det är egentligen inte så per automatik, men det kan vara så, och är det i och för sig ofta. Man måste komma ihåg att de är besläktade med varandra, och de har samexisterat i hundratals år i Bourgogne. Men visst, där är de mer uppdelade i två distrikt, Côte de Beaune för Chardonnay och Côte de Nuits för Pinot Noir, än de två är hos oss i Kalifornien. En sak de båda har gemensamt är att de trivs i samma klimat och i samma jordar. Hur viktig är jorden för druvorna och vinet? Jorden är mycket viktig, men faktiskt mer för stilen på vinet än för kvaliteten. Är det framför allt jordarna som skiljer dina tre ståltanksjästa viner på Diatom åt? Visst är det skillnader i jordarna mellan Huber, Clos Pepe och Babcock, och det påverkar såklart vinerna till viss del. Men det är också skillnad i plantering, exponering, kloner och ålder på stockarna, och det påverkar såklart också. Det är intressant att se att de tre vinerna har sina egna karaktärer, trots att de görs på precis samma sätt, och trots att vingårdarna ligger så nära varandra. Det brukar påstås att Chardonnay är lättskött och lätt att odla. Håller du med om det? Nåja, den är helt klart lättare och mindre krävande att odla än vad Pinot Noir är, men det är såklart svårt att generalisera och ge ett perfekt svar på den frågan. I grunden beror det på vingården, vad du vill uppnå och hur mycket tid du vill eller kan lägga ner på odlingen. Vill man göra ett verkligt högklassigt vin, måste man lägga ner mycket tid och ansträngning, även med Chardonnay. En fördel med Chardonnay är att blomning och knoppning ofta förlöper utan större problem. Hur är det med skördetid, är datumet kritiskt, tappar druvorna snabbt sin syra om de hänger kvar för länge? Syran kan droppa snabbt i Chardonnay såsom i de flesta druvor, men där jag odlar vin har vi aldrig problem med syran. Den är extremt hög, inte sällan upp mot 10 gram per liter! (De flesta påtagligt friska chablis- och rieslingviner har en syra på 6-7 gram per liter / Michels kommentar.) Hur uppnår man den rätta balansen? Jag får helt enkelt vänta ut druvorna och skörda dem så sent att den strama äppelsyran har sjunkit något. Det är förklaringen till att mina viner har en kombination av frisk syra, mogen frukt och högre alkohol. I Chablis brukar man söka balans i vinerna genom att till viss del använda fat som ger vinet en lite rikare textur, dessutom slå upp jästfällningen i vinet under lagringen för att finna den perfekta balansen mellan syra och kropp. I Champagne balanseras syran alltid genom tillsatt socker, dosage, som ger vinet en viss avrundning och balans. Dina viner har ofta alkoholhalter kring 15-16 procent. Ändå känner man inte alkoholen så tydligt som man skulle tro, mer som en värmande känsla i eftersmaken. Vad beror det på? Helt klart bidrar den höga syran till att balansera alkoholsötman, och även lyfta fram vinets elegans så att alkoholen hamnar i bakgrunden. Har du någon preferens för yngre eller mognare viner? Hellre yngre viner än fullt mogna, men beroende på vilken typ av vin det är vill jag helst ha dem med ett par års mognad. Egentligen är mer lockad av idén att prova ett vin för ungt, och försöka gissa vad som ska komma ur det med lagring, än att prova ett som är på gränsen till för gammalt, och undra vad som har varit. Om du skulle välja en vinregion utanför Kalifornien att odla och göra vin i, var skulle du då etablera dig? Chablis! (svaret kom på en nanosekund) Helt klart Chablis, inget snack! Ingen annanstans visar Chardonnay sådan precision, sådant temperament, och sådan mångfald. Ta bara sluttningen med grand crus. Man tror att hela sluttningen har samma förutsättningar och skulle ge samma typ av vin, men det är en fantastisk skillnad i terroir mellan vinerna från de olika vingårdarna. Samtidigt finns det en uniform samstämmighet – du behöver bara ta en snabb sniff på ett vin för att veta att du är i Chablis. Samma finessrika grundkänsla finns i all bra chablis. Och om inte Chablis? Då skulle jag brygga saké. Skulle inte det vara häftigt? Onekligen. Men tillbaka till Chablis. Jag har tidigare genom åren fått intrycket att du hämtar inspiration från Chablis, och det verkar ju stämma. Eller? Absolut, det är rätt naturligt eftersom jag själv älskar chablisvinerna. Men det är viktigt att markera att jag aldrig försöker kopiera eller härma dem, det går helt enkelt inte att göra liknande viner i Santa Rita Hills. Jorden är annorlunda, klimatet är annorlunda, de har äldre vingårdar än vad vi har, och andra traditioner. Jag vill inte ens försöka. Men jag söker precis samma själ i mina viner, som de har i sina. Vilket är det bästa vin du har druckit, hittills? (Greg vänder sig inåt, och tänker … länge.) Oj, det var svårt. Och så beror det ju lite på vad man menar med bästa vin. En hel del viner har ju varit lite av vändpunkter i mitt vinliv, som till exempel 1986 Rochioli Vineyard Pinot Noir från Williams Selyem, och 1989 Jensen Pinot Noir från Calera. Såklart är det en massa chablisviner som jag har tyckt varit fantastiska. De gånger jag har varit hos Raveneau och provat vin från fat har varit fantastiska vinupplevelser. All den mineralitet och renhet som deras viner uppvisar. Egentligen spelar det ingen roll vilket av deras viner jag provar, jag bara älskar dem. Men okej, Blanchots är nog min favorit.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING