Viking Line börjar servera hållbar kyckling från skånska Bjärefågel

av Livets Goda

Varje år äter över en miljon av Viking Lines resenärer i någon av rederiets bufférestauranger. Från och med april månad är skånska familjeföretaget Bjärefågel Viking Lines huvudleverantör av kyckling till bufféerna. Bjärefågel är specialiserade på etiskt och hållbart uppfödd kyckling.

Skånska Bjärefågel är Sveriges enda producent av klimatcertifierad kyckling. Företaget arbetar också aktivt med etisk djurhållning, vilket bland annat innebär dubbelt så stor yta för kycklingen att leva på jämfört med svensk standard. Viking Line har fem bufférestauranger på de egna fartygen samt en sjätte på kryssningsfartyget Birka Gotland som samägs och drivs tillsammans med Gotlandsbolaget.

Sedan 2022 serverar vi endast ägg från frigående höns och nu går vi över till Bjärefågels etiskt och hållbart producerade kyckling. Som en betydande aktör inom restaurangbranschen i Östersjöregionen är det centralt för oss att sträva efter att erbjuda de bästa alternativen för våra gäster. Vi är välkända för vår högkvalitativa mat och övertygade om att det smakar ännu bättre när man vet att vi också arbetar för att råvarornas ursprung ska vara den bästa möjliga, säger Janne Lindholm, restaurangchef Viking Line.

Kycklingen som serveras i Viking Lines bufférestauranger samt på Birka Gotland är från och med april 2025 i huvudsak etiskt och klimateffektivt producerad kyckling från Bjärefågel. Bjärefågel som redan är certifierade via Svenskt Sigill och Svensk Fågel arbetar nu för en ECC-certifiering av sina produkter senast till 2026, vilket innebär att man förbinder sig att följa European Chicken Commitment. Till 2028 har Viking Line beslutat att helt gå över till ECC-kyckling ombord med Bjärefågel som huvudleverantör.

Vi bedriver ett systematiskt hållbarhetsarbete inom våra restauranger, som omfattar alla delar i kedjan från råvaruproducent till tallrik till det matavfall som tas i land. Att vi satsar på etiskt producerad klimatcertifierad kyckling med siktet inställt på ECC-certifiering, är ett betydande steg på vägen mot en ännu mer hållbar verksamhet, säger Dani Lindberg, hållbarhetschef Viking Line.

Viking Lines satsning på hållbar mat:

•70 procent av råvarorna som används i Viking Lines restaurangkök kommer från Östersjöregionen, dvs Sverige, Finland och Estland

•Från och med april 2025 är Bjärefågel huvudleverantör av etiskt och hållbart producerad kyckling till Viking Lines bufférestauranger

• Från och med 2028 är kycklingen i samtliga restauranger ECC-certifierad

•Sedan 2022 är alla ägg som serveras ombord från frigående höns

•Rederiet arbetar systematiskt med att minska matsvinnet ombord

•Allt kaffe ombord odlas i Viking Lines hållbara Slow Forest-odling i Laos

•All kaffesump tas i land för att användas som råmaterial för trädgårdsjord

•Allt stekfett tas i land för att tillverka hydrobehandlad vegetabilisk olja, en biologisk ersättning för diesel

•Matavfallet från tre av fartygen (Viking Glory, Viking Grace och Viking XPRS tas i land och blir till biogas