Hem Whisky & Bourbon Viktig dom för bildregeln och marknadsföring av alkohol

Viktig dom för bildregeln och marknadsföring av alkohol

av Christoffer Enquist

I förra veckan kom domen från Patent- och marknadsdomstolen angående vårt medlemsbryggeri Poppels bilder på alkohol i sociala medier som förbjöds av Konsumentombudsmannen (KO) våren 2022. Patent- och marknadsdomstolen meddelar att man underkänner KO:s påstående om att öl inte får fotas i en miljö, samtidigt som man säger att mat inte får vara en del av den miljön.

Så här säger domen från Patent- och Marknadsöverdomstolen om bryggeriet Poppels bilder i sociala medier.

Konsumentombudsmannen (KO) beslutade under våren 2022 att förbjuda Poppels Bryggeri att använda åtta specifika bilder i sociala medier med ett hot om vite på en miljon kronor. Bilderna visar maträtter tillsammans med öl från Poppels samt en bild på öl med en öltunna. Detta anser Konsumentverket inte är måttfullt nog och strider mot lagen. Poppels Bryggeri överklagade förbud och vite, och frågan har nu behandlats i Patent- och Marknadsöverdomstolen. Med den nya domen som kom i förra veckan får KO rätt på sju av åtta punkter i Patent- och marknadsdomstolen.

– Poppels strider för alla svenska bryggerier när de ifrågasätter Konsumentverkets bedömning. Därför har vi på Sveriges Bryggerier tillsammans med vår styrelse fattat beslutet att stötta Poppels hela vägen. Myndighetens tolkning är ett hot mot den svenska bryggerinäringen, som i praktiken inte skulle få berätta om sina varumärken på samma sätt som sina utländska konkurrenter, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

– Det är en principiellt viktig dom och en delseger. Den visar att bildregeln inte är absolut, utan att man måste bedöma varje enskild bild utifrån målet med lagstiftningen och inte enligt lagens ordalydelse. Matrekommendationer till öl är både informativt och något som bidrar till att öl och mat intas tillsammans vilket gynnar folkhälsan. I den delen tycker jag att domstolen borde ha resonerat annorlunda. Det blir absurt med ett krav på matservering vid servering av alkohol, samtidigt som man inte får visa maten och alkoholen på samma bild, säger Mattias Grundström, Alkoholgranskningsmannen.

Poppels får rätt om bilden med trätunnor eftersom Patent- och Marknadsöverdomstolen menar att tunnorna på bilden är relevanta för att den aktuella ölsorten är lagrad i ektunnor. Domstolen har även sänkt vitesbeloppet från en miljon kronor till 500 000 kronor för respektive förbud om företaget bryter mot förbudet framåt.

 

RELATERAD LÄSNING