Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Vilken ingrediens är det vi känner till, utan att känna till den?

Vilken ingrediens är det vi känner till, utan att känna till den?

av Livets Goda

Det har nog aldrig varit så svårt att köpa mat som idag. Det ska vara hälsosamt, klimatsmart, gott och vara ekonomiskt rimligt. I dagarna lanseras en ny kampanj med en hemlig ingrediens, som möter de här kraven betydligt bättre än vad genomsnittskonsumenten känner till. Är det fisk? Fågel? Tofu? Avokado? Nej. Den hemliga ingrediensen är svenskt fläskkött.

Maten vi äter handlar inte bara om näring. Den är till stor del en identitetsmarkör. I strävan efter att göra medvetna, kloka val (och kanske även bygga en modern image?) har många vänt sig till en vegetarisk eller vegansk kost de senaste åren. Men nu träder flera kända profiler fram och berättar att de lämnat den veganska livsstilen och gått över till att äta mer diversifierat, däribland animalier, för att få i sig mer näring. De berättar att också personer i deras närhet äter kött i smyg.

Nu lanserar Sveriges Grisföretagare, under konceptet Swedish Pork, en kampanj för att informera konsumenterna om att det faktiskt finns ett livsmedel som möter de moderna kraven betydligt bättre än man tror.

— Svenskt fläskkött transporteras inte över halva jordklotet, som avokado eller importerad grillost – som många väljer som proteinkälla. Svenskt fläskkött leder inte heller till utfiskning. Det är proteinrikt, som kyckling, och det har liknande näringsinnehåll som nötkött. Att lägga till svenskt fläskkött i en varierad kost bör vara en inspiration snarare än något man smyger med, säger Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare.

Forskning visar att kroppen har svårare att ta upp näringsämnen som till exempel järn från växtbaserade livsmedel, vilket flera före detta veganska profiler vittnat om som en anledning till att de valt att bredda sin kost – de har helt enkelt känt sig trötta och orkeslösa.

— Fläskkött är ett perfekt tillskott till en växtbaserad kost. Inte minst för att fläskköttet är enormt smakrikt och kan varieras i det oändliga. Det passar både trendiga asiatiska rätter, och mer traditionella rätter och husmanskost. Det är helt enkelt ett väldigt modernt och flexibelt livsmedel för den medvetna konsumenten, säger Johan Eriksson.

Produktionen av svenskt fläskkött bidrar också med gödsel till lantbrukets växtodling och biogasproduktion. Och klimatavtrycket från produktionen har minskat med 20% sedan 2005.

— Det finns helt enkelt många goda skäl att välja svenskt fläskkött. Vi menar att det är dags att återlansera det, säger Johan Eriksson.

RELATERAD LÄSNING