Vilken stilig 12-åring - Respekt!

Livets Goda 5 Sep, 2018
Whisky och Bourbon Bunnahabhain ligger några kilometer uppåt kusten på Islay och fram till 1963 låg fokus helt på rökig whisky. Sedan dess har röken fått sällskap av många andra influenser och intryck, och så sent som 2010 slopade man även kylfiltreringen. Man har även höjt alkoholstyrkan och börjat blanda in sherryfat i mixen. Det har helt enkelt börja hända en hel del saker i destilleriets produkter och det märks inte minst i Bunnahabhain 12 som strålar som aldrig förr, och således är vår starkaste rekommendation i veckans WB-Tips!

”Vilken stilig 12-åring - Respekt!”

 
En delikat 12-åring

Whisky & Bourbon om Bunnahabhain 12 YO
Det står Bunnahabhain på buteljen även om vi defacto har lite svårt att helt spikrakt identifiera denna 12-åring med Islay-ursprunget efter genomförd blindprovning. Negativt? Inte alls, tvärtom, det här är ursnyggt, elegant och samtidigt fylligt med muskler på rätta ställena. Och, Islayspåret visar sig faktiskt läckert när glaset är tömt och efterångorna ligger kvar och drar. Det är där vi sätter ursprunget med större självklarhet.

Ja, det är en komplex och väldigt sober Islaywhisky destilleriet här bjuder på. Fyllig med fint jobbande 46,3% i spritens styrka, inslagen av karamelliserade körsbär i harmoni med brunt mogna äpplen och päron som leder oss in i en perfekt avvägd höstmelankolisk toffée/choklad/honungs beklädd sötma där en strimma citrusfrukt ger en viss syrlig hinna och där nästa skjuts i whiskyn bjuder på lakritssälta, piptobak, tampar, läderfåtölj och känslan av mogna fat och cederträ.

"..oddsen talar för att Bunnahabhain 12 YO kan bli en långlivad hit."

Strukturen är silkigt mjuk och elegant men det finns ett småkaxigt bett liksom en kryddighet i det hela som påvisar temperament i whiskyn och som håller oss alerta och gommarna i rullning.

Med facit i hand, buteljen synlig och på nytt fyllda glas konstaterar vi krasst och mycket tillfreds: för bövelen vilken stilig 12-åring destilleriet buteljerat, respekt!

94 poäng / Whisky & Bourbon

Bunnahabhain 12 YO Un-chillfiltered
Art.nr 10059, 499 kr
700 ml, 46,3%
Islay, Skottland

Whiskyn kan ni beställa på Systembolaget här >>

Fotnot: Värt att notera är att den första september sänktes priset på denna whisky med 50 kronor, från 549 till 499 kronor. Samtidigt har man på ändrat designen på flaskan, som numera kommer i det klassiska ”whiskyröret”. Med andra: oddsen talar för att Bunnahabhain 12 YO kan bli en långlivad hit.


Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019

Sundqvist inspirerar med uppdukad påskbuffé

Mat och Restaurang Påsken närmar sig med stormsteg! Har du bestämt vad du…
17 Apr, 2019
Artikelarkivet