”Han började smått med att leasa två hektar från sin far i Mangere, Auckland, och idag har han över 220 anställda (varav 3 stycken är Masters of Wine, av Nya Zeelands totalt sex stycken) och vinerna exporteras till över 50 länder världen över. Under 2009 fick George en av de ultimata utmärkelserna, han blev dubbad till Sir, som ett tack för hans betydelse för Nya Zeeländska vinindustrin. Med anledning av Villa Marias 50 års jubileum, reser Sir Fistonich världen över i år, och igår hade turen kommit till Sverige. Under en middag, arrangerade av den svenska importören Fondberg, fick ett antal personer igår förmånen att prata lite med Sir George, och naturligtvis prova hans viner. Här presenterar vi ett urval av de bästa godbitarna. Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2009 Frikostig och fruktig arom med inslag av hallon, körsbär, lakrits med rostade fathintar. Vinet är kryddigt med viss örtighet, rödfrukt och med rejäl syra. 85 poäng. Villa Maria Reserve Hawkes Bay Chardonnay 2010 Generöst fruktig med rostade fattoner och gula stenfrukter med citrus. Balanserad syra, fet struktur med nötiga inslag och balanserat, elegant, snyggt avslut. 88 poäng Villa Maria Reserve Gimblett Gravels Syrah 2007 Ett generöst och fylligt vin i bra balans med fin syra, ren och elegant mörkröd frukt med örtiga inslag av rosmarin, salvia. Mineralisk och sval till strukturen, fint avslut. 88 poäng. Kul kuriosa är att Sverige är det enda landet, bortsett från Nya Zeeland, där detta vin säljs. 600 buteljer fanns vid lanseringen den första september och några flaskor finns det fortfarande kvar.”
761