Hem NyheterVinnyhet Villa Puccini Chianti DOCG i klassisk bastflaska

Villa Puccini Chianti DOCG i klassisk bastflaska

av Livets Goda

En italiensk ikon är tillbaka. Nu lanseras Villa Puccini Chianti DOCG i samma flaska som på 1970-talet kom att pryda varenda pizzeria och många hem i Sverige. Vinet är lika klassiskt. 100% sangiovese från odlingar i Chiantis högst klassade DOCG-område.

Villa Puccini Chianti DOCG 2022
Artikelnummer: 70095
Pris: 119 kronor
Alkoholhalt: 12%
100% sangiovese
Tillgänglig på Systembolaget i beställningssortimentet

Flaskan som blev kult
Den bastklädda vinflaskan är en symbol för det verkligt italienska. Filmhistorien är fylld av romantiska scener där just bastflaskan får symbolisera Italien. Marcello Mastroianni dricker vin ur en sådan flaska i Fellinis “Det ljuva livet” och när Lady & Lufsen delar en tallrik spagetti i sin förtrollade kärleksscen är det i skenet av ett stearinljus i en bastflaska.

Flaskorna är genuint förknippade med den toskanska vinhistorien. De började tillverkas redan på 1300-talet för att skydda det ömtåliga och dyrbara glaset mot stötar. När bastflaskan omnämns för första gången är det i världslitteruren, den förekommer i Giovanni Boccaccios berömda Decamerone, som skrevs redan 1350.

På italienska kallas den rundade bastflaskan för ”fiasco”. Det är ett märkligt ord som har samma betydelse som vårt fiasko. En teori är att de flaskor som blev misslyckade för att glasblåsarna blåst in för mycket luft kallades fiasco. I betydelsen misslyckande har ordet sedan vuxit in i andra språk. Under 1900-talets första decennier sysselsatte fiascotillverkningen fler än 1 000 glasblåsare i Toscana och man uppskattar antalet bastvävare till 30 000. 1965 bestämdes att Chiantiviner måste buteljeras på ”il fiasco”, en lag som kom att gälla under många år.

Klimatsmart
Basthöljet var en förutsättning för att flaskan skulle stå upp eftersom dess botten var rundad. I dag har basthöljet samma funktion men innebär också att flaskorna kan göras av lättare och tunnare glas, vilket minskar klimatavtrycket.

RELATERAD LÄSNING