Hem Vinvärlden Villa Puccini – en toskansk charmör!

Villa Puccini – en toskansk charmör!

av Niklas Jörgensen

Castellani-familjen hör till de större markägarna i Toscana men så har de också verkat i regionen sedan tidigt 1900-tal. Och trots storleken så är det en stolt producent som värnar om marken och rankorna, något som yttrar sig i ett biodynamiskt närmande och undvikandet av kemiska bekämpningsmedel. Det vin som du först lär komma i kontakt med från Castellani är familjens hyllning till en av traktens största, Puccini. I glaset, Villa Puccini!

Att vara stor är inget skällsord utan snarare är det just dessa producenter som när de går i bräschen för naturlig vinodling gör en skillnad. Inte minst ser övriga större spelare att ekologiskt och biodynamiskt tänk inte bara ger resultat mot slutkunden, än viktigare är att markerna mår bättre. För familjen Castellanis del blir det än mer logiskt i och med att de hör till skaran som faktiskt bor året runt vid en vingård – för annars blir du inte en del av helheten och vinbonde på riktigt.

Villa Puccini är ett instegsvin där sangiovese står för majoriteten men backas upp av en tiondel merlot. Vinet lagras ett år på fat innan buteljering och det är den solvarma 2015-årgången som nu säljs.

Niklas om 2015 Villa Puccini, Castellani, Toscana, Italien

Ett vin som visar sig från sin bästa sida när du serverar det svalt, runt, 13-14 C, och då bjuder karamelliserade körsbär, torkade örter med salvia och lavendel i spetsen, violblommighet, läder och en hint av mörk choklad. Smaken uppvisar såväl rondör med årgångens sötare frukt men också en viss druvtypisk körsbärskärvhet som kompletterar tillsammans med fatinslagen. Apelsinläskande syra i det behagliga avslutet. Ett vin du gärna dricker större klunkar av, gärna tillsammans med en riktig klassiker, Cheese & Macaroni!

85 p

Villa Puccini (12,5%) finns i tre olika storlekar; halvflaska, standard och magnum och samtliga är tillgängliga i en majoritet av Systembolagets butiker runtom landet. Vinet har artikelnummer 32417 och kostar 54, 89 och 169 kronor där prislappen stiger i takt med storleken.

Vinet i alla dess storlekar finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING