Hem Vinvärlden Viña Real Gran Reserva – en Rioja som väcker minnen till liv!

Viña Real Gran Reserva – en Rioja som väcker minnen till liv!

av Niklas Jörgensen

Som ung och ny i gebitet vin så tog det inte särskilt lång tid innan jag och Rioja var bästa vänner. Det var tidigt 90-tal och regionen hade sitt crescendo i Sverige och vem kunde liksom inte älska den charm som de klassiska vinerna bjöd på. Bland mina absoluta favoriter fanns Viña Real och det är med mycket känslor som jag nu korkar upp husets Gran Reserva från 2014!

Rioja är rätt fantastiskt oavsett vilken väg du väljer att följa, de mer moderna producenterna, de som söker ett växtläge eller de superklassiska som hedrar lång tid på fat och flaska innan release. Jag älskar dem alla för de visar regionens mångfald och långtgående tradition på ett svårslaget vis och det är just precis det som gör Rioja så unikt och starkt i sin profil. Viña Real sällar sig till de mer traditionella och det är inget annat än en fröjd att prova viner som dessa i en tid när allt ska stressas ut och ingen har tid att vänta på att pengaflödet ska in. Ingen annan förutom Rioja då.

Niklas om 2014 Viña Real Gran Reserva, Rioja

Klassiskt och traditionellt vin från en producent som hör under anrika Rioja-firman Compañia Vinícola del Norte de España. 2014 uppför sig som en karaktäristisk old-school Rioja med tydligt fatkryddiga nyanser, nötiga toner, tobak, hästsadel och syrliga körsbär. För mig som startade mitt vinintresse när Rioja hade ett bastant grepp om oss svenskar så är det en resa tillbaka i tiden och vinet väcker onekligen nostalgiska minnen till liv.  Om doften har en relativt utvecklad doft så visar smakprofilen desto mer spänst och bett och de aningen torra tanninerna greppar gommen fint tillsammans med en stram bärfruktighet och fin fräschör i syran. Avslutet kommer med ett kryddigt fäste som etsar sig fast länge i gommen.

90 p

Viña Reals Gran Reserva 2014 har artikelnummer 52272 och en flaska (750 ml, 13,5) kostar 299 kronor. Mitt råd är att behandla vinet som en Bourgogne och således välja de mer kupade glasen därtill. Drick gärna lätt kylt för maximerad fräschör. Kommer du dessutom över Iberico-gris, gärna revbensspjällen, så kör dessa långsamt på låg värme i ugnen ett par timmar innan slutfinish på grillen. Smaken är gudomlig så nöj dig med havssalt och färskriven peppar som krydda. Som gjort för vinet!

Till Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING