Hem Vinvärlden Viña Solorca Crianza – mycket Ribera del Duero för 121 kronor

Viña Solorca Crianza – mycket Ribera del Duero för 121 kronor

av Livets Goda

Viña Solorca är det inte omöjligt att fler av er stött på redan då egendomens crianza finns på de flesta Systembolagshyllor i landet. Ett vin som för en liten peng ger en fin inblick i ett av Spaniens absolut främsta vindistrikt, Ribera del Duero. Livets Goda har provat den nuvarande årgången av denna utmärkta representant för vinregionen, ett vin som lämpar sig väl till årstidens matlagning.

Bodegas Viña Solorca är en i sammanhanget relativt ung egendom. Etableringen skedde för 25 år sedan utanför samhället Roa i Ribeira del Duero och bakom stod José Victor Balbás Arroyo. Man har växt i takt med åren och förfogar idag över 120 hektar vinmark med vinrankor som uppnått en ansenlig ålder. Fokus ligger på regionens nummer ett, tinto fino som vi även känner igen från andra regioner i landet men under annat namn; cencibel, ull de Llebre och så då tempranillo. Och är du på andra sidan Duero-floden, i Portugal så blir det till Douro och tinto fino byter namn till tinta roriz.

Viña Solorca har hela 2200 fat i källarna och det är en mix av såväl amerikansk som fransk ek, något som märks i vinerna som är stramare och mindre vaniljkryddade. Livets Goda har provat den nuvarande årgången av crianzan från egendomen, ett vin som återfinns på hyllorna i de flesta av landets butiker.

Livets Goda om 2020 Viña Solorca Crianza från Ribera del Duero, Spanien

Druvren tinto fino, mer känd som tempranillo, är konceptet som gäller i högklassiga vinregionen Ribera del Duero och här får vi en fullmatad från Viña Solorca där doftintrycket bjuder på ett fatkryddigt intryck med rostade toner av kaffe, kakao, sandelträ och tobak samt mörka plommon, körsbär, svartpepprighet och ett stänk viol. Gomfyllande munkänsla med stadiga tanniner greppar tag i en tillsammans med en värmande eldighet, mörka bär och kryddiga fatinslag samtidigt som vinets syra adderar fräschör. Eftersmaken är skönt kvardröjande och med viss vaniljkrydda i det torra avslutet.

86 p

Ett vin i den smakrikt fylliga stilen och som känns rätt klockrent till årstidens matlagning, gärna till viltkött i allt från grytform till stek och gärna med mycket örter och vitlök. Spara även någon flaska till grillsäsongen när Iberico åker på grillen. 2020 Viña Solorca Crianza är tveklöst ett bra köp med hänsyn taget till den sympatiska prislappen och regionens status.

2020 Viña Solorca Crianza finns i de flesta Systembolagsbutiker men kan beställas till övriga utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 15%) har artikelnummer 2104 och kostar 121 kronor.

Till 2020 Viña Solorca Crianza på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING