1

Vinbräserad oxsvans med syltlök & klassisk Bordeaux

Långkok är något av det bästa som finns att laga. Rätten sköter sig mer eller mindre självt stora delar av tillagningstiden och sprider samtidigt en underbar förväntan i hemmet med sin väldoft. Här tillagar vi oxsvans som fått puttra några timmar i örter, rött vin och grönsaker innan den får glänsa tillsammans med en härligt klassisk Bordeaux som stortrivs med sällskapet.

Recept

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2018 Château Charmail, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike

art.nr. 2843, 750 ml, 14,5%, 239 kr, 90 p
Ett vin som fint demonstrerar årgångens generositet men utan att tappa i fräschör eller precision. Årgångsblenden består av merlot (39%), cabernet sauvignon (37%), cabernet franc (13%) och petit verdot (11%). Doften är också som en mix av merlot och cabernet sauvignon där vi finner mörka bärnyanser, cassis och plommon fint inlindat i ett örtigt drag med ceder, lakrits och rostade kaffetoner från den diskreta och eleganta ekbehandlingen. Smakprofilen visar upp mogen mörk bärfrukt, typiskt för årgången, men det saknas sannerligen inte struktur och tanninerna är markerade trots fint sandiga. Gräsiga anslag, ört och viol kikar också fram och vi har ett vin med långt och snyggt ekkryddigt avslut. Oerhört lätt att gilla redan idag men visst finns det stoppning för uppåt decenniets lagring. Klassisk Bordeaux!

Matchningen
Som gjorda för varandra. Bordeauxvinet hanterar den smakrika såsen mästerligt och årgångens mer generösa karaktär passar riktigt bra till den lilla sälta som skapas av långkok. Tanninerna slipas ner, rättens komplexitet backas upp av vinets och en tidlös matchning är ett faktum.

Vinet finner man på Systembolaget här >>