- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Vinet & Maten: Brässerad och knaperstekt sida till Clarendelle Rouge

2012 Clarendelle Rouge
(Art.nr 3147, 159 kr, 750 ml)
Sinnliga nyanser i vindarna av tobak, vegetal kryddighet, ceder, toner av kaffe, lysten småmörk vinbär- och körsbärsfrukt i en snyggt bäddad mineralisk säng som ger stringens och silkigt stram, fräsch, transparent struktur med en delikat spänst i avslutet. En stunds dekantering är på sin plats för att harmonisera och förfina, även om vi personligen är mycket förtjusta i det där lite purunga fruktmotståndet vid själva öppnandet av buteljen.

Vi har ju sagt det förr, men säger det igen: Clarendelle har en bra växlingskurs!

I denna franskinspirerade anrättning finns en kryddig och rustik push, och vinets rödbäriga och syrliga struktur ger detta en fräsch inramning utan att rätten tappar spåret. Vidare så trivs Clarendelle förträffligt med det naturliga och porösa fettet som omger grisköttet, och tillsammans skapas rondör och fyllighet där smakerna från båda håll kompletterar och fyller hålen i varandra på ett ömsint och respektfullt vis. Gott!

 >> Vinet hittar du på Systembolaget här

Recepet
För 4 personer på en bricka som sharefood

800 g fläsksida med svål från Svensk Rapsgris från Scan
3 liter buljong på fågel
2 gula lökar, grovt hackade
5 vitlöksklyftor, grovt hackade
5 st kaffir limeblad
5 st lagerblad
10 svartpepparkorn
2 tsk salt

BBQ Steak Sauce
3 vitlöksklyftor, riven
100 g ingefära, riven
1 stor gul lök (eller 2 mindre), fint hackad
1 jalapeno, urkärnad och hackad
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 krm malt kryddnejlika
En nypa salt
1 msk pressad citronsaft från frukt
2 dl vatten
2,5 dl Worchestershiresås
1,5 dl lönnsirap
1,5 dl honung
2,25 dl bra vitvinsvinäger

För ev. redning: 2 msk maizena

Potatis
8 mandelpotatisar
2 tsk rökt paprikapulver

Salt
Peppar
Smör
God olivolja

GÖR SÅ HÄR
Börja med att förbereda badet genom att koka ihop buljong, vin, svartpeppar, salt, lime- och lagerblad under ca 10 minuter. Det får gärna stormkoka så att smakerna verkligen går in i varandra. Skär köttet i fyra portionsbitar. Efter 10 minuter lägger du ner köttet och lökarna och låter det hastigt koka upp så att du kan skumma av. Brässera på låg värme ca 2 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med en handduk. Innan servering så snittar du ett kryssmönster på svålen och torrsteker i en grillpanna på hög värme så att du får en knaprig yta.

BBQ Steak Sås
Börja med att bryna vitlöken försiktigt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan alla ingredienser och låt sjuda försiktigt i ca 50 minuter. Mixa allt försiktigt och om du vill kan du även låta sila såsen för att få den slät. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med maizena om såsen behöver mer stadga. Blir såsen tvärtom för tjock går det också bra att tunna ur den med lite vatten eller om du vill klicka ner en bit smör för att lätta upp den.

Potatis
Hacka potatisen i tärningar. Stek i smör tillsammans med paprikapulver tills de är al dente. Smaka av med salt.

Servering
Servera enkelt med en bit sida och en rejäl slev med sås över. Råstek ett par hackade potatisar – smaka av med salt, peppar och paprikapulver.