Hem Vinvärlden Vinet & Maten – Härliga recept till Charles Heidsieck

Vinet & Maten – Härliga recept till Charles Heidsieck

av Livets Goda

Livets Goda om Charles Heidsieck Brut Réserve
Här finns substans utifrån och in. Doften uppvisar en högklassig mognad från toner av rostat bröd, mineraler och äpplen. I munlädret tar champagnen verkligen fart med sin rena och komplexa frukt. Brioche, rostade nötter, kola, grapefrukt, krita, lime och ostronskal får oss att njuta och den underliggande mineraliteten och syran skapar balans och fräschör. Champagnen är precis, elegant och fokuserad samtidigt, som den är generös och omfångsrik. Avslutet är långt och krämigt och vi konstaterar att ”Champagne Charlies” arv har ett högt värde. Det humana priset påvisar som sagt en typ av standardchampagne, men det här är mer än standard, det här är i alla lägen högklassigt!     

94 poäng / Livets Goda  

Charles Heidsieck Brut Réserve  
Art.nr 77522, 457 kr
Charles Heidsieck kan ni beställa på Systembolaget här >>

Charles Heidsieck Brut Réserve till mat  

Lantchips, löjrom från Kalix och creme fraiche
Ingredienser
1 påse lantchips
2 dl crème fraîche
80 g löjrom från Kalix  

Ett lika gott som enkelt tilltugg som passar både vardag och fest. Svårslagen kombination i all sin enkelhet.

 

Restaurang Råkulturs ”Tribute to Momofuku New York” (Misobrässerat fläsklägg)

Det här är en klassiker till Charles Heidsieck. Ett misobrässerat fläsklägg som serveras med diverse tillbehör så att du själv kan göra din egna lilla ”Taco”. Rätten passar utmärkt att dela 2 – 4 personer. Frukten i champagnen klarar av att stå upp emot rättens rika smaker, likväl som den mousserade effekten lättar och skänker fräschör till anrättningen.   

Den här rätten kan du givetvis äta på Råkultur men den går även att beställa hem som take-away. Då får du med alla tillbehören och fläsklägget bakar du själv i ugnen. Helt perfekt för en middagsbjudning i goda vänners lag när ni inte vill tillbringa hela kvällen i köket!

Gör själv
Men du kan givetvis prova att göra den hemma från grunden. Tänket är att du brässerar/kokar fläsklägget i miso på låg värme i minst 3 timmar eller helt enkelt under natten. Därefter bakar du av fläsklägget med en chilipasta med grillfunktionen i ugnen på hög värme tills du får en härlig yta som gärna får vara lite bränd på sina ställen.   

TILLBEHÖR
Koreanska pannkakor 
Salladsblad 
Syrad rödkål 
Ris 
Kimchi 
Sojabönor i miso 
Chilisås

Kort om Champagne Charles Heidsieck
Charles Heidsieck föddes 1822 av Charles-Henri Heidsieck och Emilie Henriot. Han grundade sitt vinhus 29 år gammal. Som första champagnehus resta han till Amerika för att lansera sina bubblor i det nya landet. Där fick han snabbt namnet “Champagne Charlie” och rönte såväl stora framgångar som enorma strapatser.  Sedan några år tillbaka är huset åter igen i privat ägo och det är nu familjen Descours som står som ägare. Satsningen är fullständig för att se till att huset fortsätter att var i den absoluta champagnetoppen.

LADDA NER – Livets Godas Special om Charles Heidsieck
Vill du läsa mer om Charles Heidsiecks historia, ta del av en unik vertikalprovning samt inspireras av passande recept?    

Ladda ner Livets Godas Special – Champagne Charles Heidsieck!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING