Vinet & Maten: Hugel Gentil 2016 till torsk och friterad zucchini

Livets Goda 14 May, 2018
Mat och Restaurang Dags för ny mat- och dryckesinspiration! Livets Godas kock, Erik Dahlström, har tagit fram denna fräscha, eleganta och smakrika anrättning - Hugel Gentil 2016 till torsk och friterad zucchini. Enjoy!

Ångad torsk, friterad zucchini och citrongrässås 
i kombination till
Hugel Gentil 2016
(art.nr 2108, 115 kr, 750 ml), 91p

2016 Gentil verkar inom en mycket respektabel nivå i vinsammanhang och inom sitt prisläge. Vass och skarpögd, samtidigt generös i frukten som spelar mycket tydligt och väl tillsammans med sin uppväxtterroir. Det skapar en mineraliskt torr struktur med bra intensitet, men samtidigt med en silkigt fyllig känsla där syra och sötma vandrar med händerna ömt i varandra. Frukten bär en exotisk och lätt aromatisk honungspenslad yttring sina inslag från krusbär, fläder, persika, äpple, päron, anis, fänkål och aprikosmarmelad, allt i en väl legerad och smakfull skepnad.

Det vilar en behagfull och elegant slipad kraft i Gentil´s temperament som gör vinet genialiskt också i kombinationen med mat. Vinets struktur integrerar med rättens citrusanslag och agerar samtidigt pepparkvarn åt anrättningen med sin kryddighet i frukten. Gentil är en förlåtande partner i missmatchningar där den fyller upp eventuella ”hål” som missats eller håller låg profil där maten skiner, eller som i det här fallet: en hjälpande och upplyftande hand. De samlade komponenterna och olika texturerna i detta recept möts och blir till en smakrik, fräsch och elegant måltid att njuta av.

Hugel Gentil 2016 finner du på Systembolaget här

Ångad torsk, friterad zucchini och citrongrässås
För 4 personer

Torsk
Ca 800 g torskrygg på bit (200 g per person)

10% saltlag
1 liter vatten
1 dl salt

Friterad zucchini
1 st zucchini
Panko
2 ägg uppvispade i en skål
5 dl rapsolja

Citrongrässås
3 st citrongräs
2,5 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
1 msk champagnevinäger
0,5 tsk chiliflakes

Tillbehör
Ett knippe ramslök

GÖR SÅ HÄR

Torsken
Börja med att göra saltlagen och rimma torsken i den under ca 20 minuter. Ånga sedan fisken med en ångkokare av bambu tills den har innertemperatur på ca 52 grader. Lägg gärna en knippe ramslök över fisken och låt den ångas med. Smaka av med salt och peppar och servera direkt.

Friterad zucchini
Tvätta zucchinin och hacka upp den i lagom stora mumsbitar. Lägg i en skål och strö en nypa salt över. Panera bitarna genom att vända dom först i äggen och sen ner i panko. Fritera dom gyllenbruna i oljan. Var försiktig så att de inte bränns.

Citrongrässås
Skala yttersta lagret på citrongräset och skär bort toppen och yttersta delen av roten längst ner. Banka sönder gräset med baksidan på en kniv. Dela dom i tre delar och lägg i en kastrull och slå på grädde, buljongtärning och chiliflakes. Låt koka upp under omrörning så att buljongtärningen löses upp ordentligt. Sänk värmen en aning och låt småputtra till hälften av vätskan återstår, ca 10 minuter. Sila av och smaka av med champagnevinäger och eventuellt mer salt.

Servering
Skär fina skivor av torsken. Servera med friterad zucchini, ramslök och häll såsen över. Har du tillgång till ett gott nybakat bröd så passar det utmärkt till.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet