- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Vinet & Maten inspiration – Härlig mörk rom till exotiskt efterätt…

Banankaka, torkade hallon, choklad och vaniljglass i kombination till 2003 Plantation Trinidad(700 ml, Nr 87333, 419 kr) 92 poäng
Plantation har de senaste 8-9 åren kommit in i en andra nytändning och uppvisar ett ståtligt och kvalitativt register. Man förvaltar sin sprit och sin fathantering på ett annat och ödmjukare vis, vilket i sin tur gett rommen en elegantare och mer balanserad struktur genom hela ”familjeregistret” liksom sitt interna prisregister. Plantation Trinidad ligger lägre i pris men avkall på kvaliteten existerar inte. Här finns klara bourbontoner, lätt rökiga fathintar och smekande inslag av vanilj, karamell och hasselnötter, örter, mjölkchoklad, gräddkola och arrak. Den klassiska romsötman finns där men håller sig hela tiden i schack. Alkoholen ger en ryggrad och sting till rommen och de läckra cognacsfaten skänker en elegant finish. Det är ett snyggt jobb helt enkelt.

Här känner vi nästan att kommentarer är överflödiga då denna utsökta Plantation och lika utsökta chokladdessert kliver in i ett solitt äktenskap omedelbart – kärlek vid första ögonkastet. Trinidad hittar in i varje fiber av rätten som är som skapt för drycken, och vise versa. Frågor på det?

Här hittar du Plantation Trinidad på Systembolaget

RECEPTET:
Banankaka, torkade hallon, choklad och vaniljglass (4 personer)

SMET STEG 1
125 g bovetemjöl
100 g vetemjöl (eller använd endast bovetemjöl)
1,25 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
3 tsk vaniljsocker

SMET STEG 2
3 bananer, mosade
1 ägg, rumstempererad
50 ml olivolja
70 ml lönnsirap
140 g yoghurt

1 tsk mortlad kardemumma

CHOKLADSÅS
100 g choklad 70%
100 g choklad smaksatt med hallon
1 msk uppvispad grädde
1 tsk vaniljextrakt

 


ROMSÅS
2 dl äkta lönn sirap
1 msk mörk rom
0,5 dl torkade hallon
Rapsolja till att smörja formen med Vaniljglass av hög kvalité
Florsocker

GÖR SÅ HÄR
BANANKAKAN
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj och mjöla en form.
Blanda alla ingredienser i steg 1 i en bunke. Gör sedan i ordning alla ingredienser i steg 2 i olika skålar och vänd ner dom samtidigt i samma bunke som ovan. Blanda försiktigt ihop allt med en slev.
Häll smeten i formen, toppa med kardekumma och grädda i ugnen ca 60 minuter.

CHOKLADSÅS
Under tiden gör du ordning chokladsåsen genom att bryta choklad i bitar och smält den i en djup tallrik över hett vatten i en kastrull. Låt vattnet koka upp men sänk sedan värmen och placera tallriken ovanpå. Häll över den rinnande chokladen i en kastrull och tillsätt vaniljextrakt och grädden under omrörning. Håll varm men inte het.

ROMSÅS
I en kastrull så värmer du lönnsirap och rommen. Smaka av om du föredrar mer eller mindre rom. Vispa ordentligt och håll sedan varm.

SERVERING
Servera en tjock skiva banankaka mitt på tallriken och börja med att droppa romsåsen över, fortsätt med chokladsåsen. Klicka på en kula vaniljglass och pudra florsocker över och strö torkad hallon över.

 

 

Bli medlem i Livets Godas Vinklubb! Ta del av exklusiva erbjudanden och bli först med att få information om Livets Godas vinprovningar
Livets Godas Vinklubb är ett kostnadsfritt medlemskap. Som medlem blir du först med att få inbjudningar till våra exklusiva läsarprovningar samt att du får information om Livets Godas exklusiva erbjudanden av olika slag. Att bli medlem i Livets Godas Vinklubb kostar ingenting och det enda du behöver göra är att skicka in ett email till info@livetsgoda.se med rubriceringen “Vinklubb”

Nyfiken på mer läsning och inspiration kring vin & mat i kombination?
Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten Höst 2017 helt utan kostnad här!