Hem Mat & Restaurang Vinet & Maten: Kiviks Skånsk äppelcider till Pork Belly och äppelkompott

Vinet & Maten: Kiviks Skånsk äppelcider till Pork Belly och äppelkompott

av Livets Goda

BBQ Pork Belly med äppelkompott och mynta
i kombination till
Kiviks Skånsk äppelcider 0,5%
Nr 1949, 13,90 kr

En seriös, alkoholfri cider som är uppfriskande och törstsläckande och tacksamt befriad från sötma med sin torra karaktär, ja, de klättrar inte på trän´. Vi hittar här snygga nyanser av björnklister tillsammans med äpple och balanserad sötma, vilket ger en ren, fräsch och frisk struktur med lite krydda. Och så måste vi säga det igen på tal om karaktär, den här cidern i all sin brist på alkohol, har mer av den varan än de flesta billiga Prosecco som säljs på Systembolaget. Matchningar med ätbara godsaker då? Ja, med lite öppet sinne och fantasi finns det en del att para ihop denna med, som här i vår senaste matchmaking.

Äpplena och myntan i rätten bildar en snygg smakbrygga till cidern, samtidigt som drycken fullständigt möter och omhuldar hettan från maten, vilket blir till ett svalt och fräscht möte med elegans och kryddighet. Vi saknar inte ens alkohol i den här matchningen då såväl maten som cidern är eminenta i sig, och i kombinationen blir det till en fullpoängare!

Det här är en fräsch, elegant och smakrik njutning med lång och hög svansföring där äpplena får skina i huvudrollen.

Cider finner du på Systembolaget här

BBQ Pork Belly med äppelkompott och mynta
För 4-6 personer

Pork Belly
Ca 800 g pork belly (nedre delen av grissidan)
1 tsk cayenne
2 tsk rökt paprika
1 tsk curry
1 tsk salt

Äppelkompott
2 st gröna äpplen, skalad och grovt hackad
1 gullök, fint hackad
2 dl sojabönor
1 flaska Kiviks Äppelcider

Rödlöksvinägrett
1 kålrabbi, tärnad i små fina bitar
Picklad rödlök

Ciderglaze
3 dl torr cider, gärna Kiviks
En nypa chiliflakes

Tillbehör
1 msk hackad mynta

GÖR SÅ HÄR

Pork Belly
Sätt ugnen på 200 grader. Gör en rub på cayenne, rökt paprika, curry och salt och gnid in över hela köttbiten och låt stå ca en timme. Baka i ugnen med fläsksidan uppåt i ca 90 minuter.

Äppelkompott
Under tiden steker du ihop äpplen och lök på mellanhög värme. Slå på cider lite då och då och låt koka in – nästan som om du gör en risotto. Fortsätt ca 20 minuter och lägg sedan ner sojabönorna. Smaka av med salt och peppar och håll varm.

Rödlöksvinägrett
Hacka den picklade rödlöken och blanda ihop med kålrabbin.

Ciderglaze
Reducera ner cidern tills mindre än hälften återstår. Det ska bli en som sirap eller glaze. Blanda ner chiliflakes.

Servering
Transchera köttet och servera med äppelkompotten, rödlök, kålrabbi sprid mynta över. Droppa på din egen ciderglaze över köttet.

 

Bli medlem i Livets Godas Vinklubb! Ta del av exklusiva erbjudanden och bli först med att få information om Livets Godas vinprovningar
Livets Godas Vinklubb är ett kostnadsfritt medlemskap. Som medlem blir du först med att få inbjudningar till våra exklusiva läsarprovningar samt att du får information om Livets Godas exklusiva erbjudanden av olika slag.

Att bli medlem i Livets Godas Vinklubb kostar ingenting och det enda du behöver göra är att skicka in ett email till info@livetsgoda.se med rubriceringen ”Vinklubb”

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING