Hem Vinvärlden Vinet & Maten: Läcker svamprisotto och Barbera från G.D. Vajra

Vinet & Maten: Läcker svamprisotto och Barbera från G.D. Vajra

av Livets Goda

Svamprisotto med vind från tryffel

G.D. Vajra 2014 Barbera d´Alba
Art.nr 23071, 199 kr, 750 ml, 90 LGP
Det här är en riktigt seriös barbera som öppnar upp fint i glaset. Initialt en läckert kryddig nyans från eken som sedan övergår mer i tobakstoner och ett stänk kakao. Bärigheten drar åt plommonhållet till men det dyker även upp mörka körsbär och en delikat nyponton. I bakgrunden smyger en fin humusjordighet som skänker extra djup till vinet. Ett sniffvin! Smaken är ännu ungdomlig i sin karaktär och bärfrukten sådär skönt saftig. Jordigheten är där, likaså nyponen och det dyker även upp en lakritston. Här finns täthet, struktur, inarbetade fat och tanniner som indikerar att vinet har flera års framtid i sig. Väldigt njutbart redan idag, mycket tack vare den apelsinliknande syran och den fina mognaden i frukten.

Vajra hämtar sin barbera från högt belägna vingårdar i Piemonte och dessutom har rankorna ansenlig ålder, något som helt klart spelar roll ett år som 2014. Och så är man helt enkelt en förbaskat skicklig producent!

Att risotto och italienskt vin av denna sort går ihop är ingen hemlighet, men det är fortfarande lika högaktuellt i kombinationssyfte. Svampens jordiga murrighet möter och integreras naturligt i vinet, vars fruktighet skänker färg till anrättningen, samtidigt som citronskalet ger fräschör. Den sista knorren kommer sedan i mötet med tryffeloljan. Naturligtvis är färsk tryffel att föredra om det finns tillgängligt, men oljan fungerar utmärkt om inte annat. Gott vin och passande god mat kan inte bli annat än kärlek med italienska vindar.

RECEPTET:
Risotto
4 personer

50 + 50 g smör
35 g benmärg alternativt 2 msk olivolja (fråga efter benmärg i din
lokala chark eller kolla i frysdisken)
2 schalottenlökar, fint hackade
4 dl avorioris
En halv flaska fylligt vitt vin
1 liter hönsbuljong
2 dl riven parmesanost
500 g valfri svamp
1 msk bra balsamvinäger
1-2 tsk tryffelolja
1 tsk lätt regn med fint rivet citronskal

Salt
Peppar

Har du tillgång till en riktig tryffel så hyvlar du över så mycket du bara vill…


GÖR SÅ HÄR
RISOTTO
Koka upp en kastrull med hönsbuljong som du håller varm. Bryn löken i en stekpanna i en klick smör, tillsätt benmärgen och låt den smälta. Tillsätt riset och rör kontinuerligt tills det blir glansigt.
Tillsätt sedan vinet och låt det koka in ordentligt. Fortsätt att tillsätta
en eller två slevar buljong i taget och låt det koka in innan du tillsätter mer. Rör hela tiden och fortsätt tills all vätska sugits upp av riset och konsistensen är krämigt ”al dente”. Rör ner resten av smöret och riv ner osten och låt allt smälta. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara lös och ordentligt krämig. Avsluta med att röra ner balsamvinägern.

SERVERING
Servera direkt i djupa tallrikar och hyvla över mer ost och ringla några droppar tryffelolja över.

 

Nyfiken på mer läsning och inspiration kring vin & mat i kombination? 

Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten Höst 2017 helt utan kostnad här.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING