Vinet & Maten: Pilsner Urquell till kalvkroketter

Livets Goda 5 May, 2018
Vin Dags för ny mat- och dryckesinspiration! I veckan har Livets Goda redaktionen tagit fram denna pubmatsdelikatess vilket matchar perfekt till den klassiska bryggden Pilsner Urquell. Enjoy!

Kalvkroketter, rostad majs, kimchi och wasabimajonnäs 
i kombination till 
Pilsner Urquell
art.nr 1566, 15,90 kr, 330 ml, 90p

Lättsam men samtidigt med det vi kallar fyllig pondus i uppträdandet, ja, det är en svår konst att göra en riktigt bra lager eller ”pilsner” på detta sätt och dessutom med en alkoholhalt på 4,4%, men det är precis vad Urquell gör och alltid gjort. Med en lätt maltig känsla med balanserad humle som drar försiktigt åt citrushållet placerar sig denna brygd i gom. Ett stänk blommighet kan vidare skönjas liksom lite brödiga nyanser spetsat med lätt sötma från torkade aprikoser och en försiktig örtbukett som krydda. Avslutet är torrt med uppfriskande, lätt krämig beska. Det är stabilt, seriöst och väldigt gott!

Till denna ”pubmats”-matchning uppvisar Pilsner Urquell vilken mångfacetterad bryggd det är. Här lierar sig ölen med såväl sötman, chilikryddan, fetman och syran från de friterade kalvfärsbiffarna, ger den ingefärs spetsade och syrliga surkålen en samspelt melodi och skänker med sina egenskaper till sist hela anrättningen en sval, fräsch sötma. Ja, det här är två goda ting som tillsammans blir ett fenomenalt äktenskap. Gott så!

Ölen finner ni på Systembolaget här

RECEPTET Kalvkroketter 10-15 st

250 gram kalvfärs
0,5 dl vispgrädde
Ca 15 st champinjoner (eller kantareller i motsvarande mängd), fint hackad
3 skivor fint hackad parmaskinka
3 msk bladpersilja, fint hackad
1 msk dijonsenap

Salt
Peppar

Fritering
2 ägg, ordentligt uppvispade
Vetemjöl
Panko
Rapsolja

Rostad majs
100 g majskorn
1 dl vispgrädde
1 tsk soja
Salt

Servera med kimchi (finns färdig att köpa i affären) och wasabimajonnäs.

GÖR SÅ HÄR
Börja med att bryna den hackade svampen i en klick smör och en nypa salt. Ställ åt sidan så att den hinner svalna en aning. Ta fram en bunke och lägg ner svamp, kalvfärs, bladpersilja, dijonsenap och den hackade parmaskinkan. Blanda ordentligt, nästan så att det blir som en köttig smet. Dra över några nypor salt och kör en vända med svartpepparkvarnen.

Gör ordning tre mindre skålar med vardera vetemjöl, panko och ägg. Rulla därefter bollar av smeten och vänd först i vetemjöl, därefter i äggskålen och sist i pankoskålen.

Värm upp oljan och fritera bollarna till de får en gyllenefärg. Var försiktig så att du inte bränner dom.

Rostad majs
Bryn majskornen i en klick smör i en mindre kastrull. Häll sedan på grädden och låt den koka in ordentligt. Smaka av med soja, salt och peppar.

Servera med kimchi (finns färdig att köpa i affären) och wasabimajonnäs.


Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018
Artikelarkivet