Vinet & Maten: Pilsner Urquell till kalvkroketter

Livets Goda 5 May, 2018
Vin Dags för ny mat- och dryckesinspiration! I veckan har Livets Goda redaktionen tagit fram denna pubmatsdelikatess vilket matchar perfekt till den klassiska bryggden Pilsner Urquell. Enjoy!

Kalvkroketter, rostad majs, kimchi och wasabimajonnäs 
i kombination till 
Pilsner Urquell
art.nr 1566, 15,90 kr, 330 ml, 90p

Lättsam men samtidigt med det vi kallar fyllig pondus i uppträdandet, ja, det är en svår konst att göra en riktigt bra lager eller ”pilsner” på detta sätt och dessutom med en alkoholhalt på 4,4%, men det är precis vad Urquell gör och alltid gjort. Med en lätt maltig känsla med balanserad humle som drar försiktigt åt citrushållet placerar sig denna brygd i gom. Ett stänk blommighet kan vidare skönjas liksom lite brödiga nyanser spetsat med lätt sötma från torkade aprikoser och en försiktig örtbukett som krydda. Avslutet är torrt med uppfriskande, lätt krämig beska. Det är stabilt, seriöst och väldigt gott!

Till denna ”pubmats”-matchning uppvisar Pilsner Urquell vilken mångfacetterad bryggd det är. Här lierar sig ölen med såväl sötman, chilikryddan, fetman och syran från de friterade kalvfärsbiffarna, ger den ingefärs spetsade och syrliga surkålen en samspelt melodi och skänker med sina egenskaper till sist hela anrättningen en sval, fräsch sötma. Ja, det här är två goda ting som tillsammans blir ett fenomenalt äktenskap. Gott så!

Ölen finner ni på Systembolaget här

RECEPTET Kalvkroketter 10-15 st

250 gram kalvfärs
0,5 dl vispgrädde
Ca 15 st champinjoner (eller kantareller i motsvarande mängd), fint hackad
3 skivor fint hackad parmaskinka
3 msk bladpersilja, fint hackad
1 msk dijonsenap

Salt
Peppar

Fritering
2 ägg, ordentligt uppvispade
Vetemjöl
Panko
Rapsolja

Rostad majs
100 g majskorn
1 dl vispgrädde
1 tsk soja
Salt

Servera med kimchi (finns färdig att köpa i affären) och wasabimajonnäs.

GÖR SÅ HÄR
Börja med att bryna den hackade svampen i en klick smör och en nypa salt. Ställ åt sidan så att den hinner svalna en aning. Ta fram en bunke och lägg ner svamp, kalvfärs, bladpersilja, dijonsenap och den hackade parmaskinkan. Blanda ordentligt, nästan så att det blir som en köttig smet. Dra över några nypor salt och kör en vända med svartpepparkvarnen.

Gör ordning tre mindre skålar med vardera vetemjöl, panko och ägg. Rulla därefter bollar av smeten och vänd först i vetemjöl, därefter i äggskålen och sist i pankoskålen.

Värm upp oljan och fritera bollarna till de får en gyllenefärg. Var försiktig så att du inte bränner dom.

Rostad majs
Bryn majskornen i en klick smör i en mindre kastrull. Häll sedan på grädden och låt den koka in ordentligt. Smaka av med soja, salt och peppar.

Servera med kimchi (finns färdig att köpa i affären) och wasabimajonnäs.


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet