- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Vinet & Maten: Pilsner Urquell till kalvkroketter

Kalvkroketter, rostad majs, kimchi och wasabimajonnäs 
i kombination till 
Pilsner Urquell
art.nr 1566, 15,90 kr, 330 ml, 90p

Lättsam men samtidigt med det vi kallar fyllig pondus i uppträdandet, ja, det är en svår konst att göra en riktigt bra lager eller ”pilsner” på detta sätt och dessutom med en alkoholhalt på 4,4%, men det är precis vad Urquell gör och alltid gjort. Med en lätt maltig känsla med balanserad humle som drar försiktigt åt citrushållet placerar sig denna brygd i gom. Ett stänk blommighet kan vidare skönjas liksom lite brödiga nyanser spetsat med lätt sötma från torkade aprikoser och en försiktig örtbukett som krydda. Avslutet är torrt med uppfriskande, lätt krämig beska. Det är stabilt, seriöst och väldigt gott!

Till denna ”pubmats”-matchning uppvisar Pilsner Urquell vilken mångfacetterad bryggd det är. Här lierar sig ölen med såväl sötman, chilikryddan, fetman och syran från de friterade kalvfärsbiffarna, ger den ingefärs spetsade och syrliga surkålen en samspelt melodi och skänker med sina egenskaper till sist hela anrättningen en sval, fräsch sötma. Ja, det här är två goda ting som tillsammans blir ett fenomenalt äktenskap. Gott så!

Ölen finner ni på Systembolaget här

RECEPTET Kalvkroketter 10-15 st

250 gram kalvfärs
0,5 dl vispgrädde
Ca 15 st champinjoner (eller kantareller i motsvarande mängd), fint hackad
3 skivor fint hackad parmaskinka
3 msk bladpersilja, fint hackad
1 msk dijonsenap

Salt
Peppar

Fritering
2 ägg, ordentligt uppvispade
Vetemjöl
Panko
Rapsolja

Rostad majs
100 g majskorn
1 dl vispgrädde
1 tsk soja
Salt

Servera med kimchi (finns färdig att köpa i affären) och wasabimajonnäs.

GÖR SÅ HÄR
Börja med att bryna den hackade svampen i en klick smör och en nypa salt. Ställ åt sidan så att den hinner svalna en aning. Ta fram en bunke och lägg ner svamp, kalvfärs, bladpersilja, dijonsenap och den hackade parmaskinkan. Blanda ordentligt, nästan så att det blir som en köttig smet. Dra över några nypor salt och kör en vända med svartpepparkvarnen.

Gör ordning tre mindre skålar med vardera vetemjöl, panko och ägg. Rulla därefter bollar av smeten och vänd först i vetemjöl, därefter i äggskålen och sist i pankoskålen.

Värm upp oljan och fritera bollarna till de får en gyllenefärg. Var försiktig så att du inte bränner dom.

Rostad majs
Bryn majskornen i en klick smör i en mindre kastrull. Häll sedan på grädden och låt den koka in ordentligt. Smaka av med soja, salt och peppar.

Servera med kimchi (finns färdig att köpa i affären) och wasabimajonnäs.