Hem Vinvärlden Vinet&Maten: Pol Roger Brut Réserve och Pata Negra Bellota med grillad sparris, parmesan och rostade pumpakärnor

Vinet&Maten: Pol Roger Brut Réserve och Pata Negra Bellota med grillad sparris, parmesan och rostade pumpakärnor

av Livets Goda

 

Pol Roger Brut Réseve (Art.nr 7549, 415 kr, 750 ml)
En champagne med ett piggt och sorglöst temperament men utan att bli släpphänt eller ofokuserad. Här finns karaktär och en mineralisk spets som ger stadga, syra och fräsch skärpa liksom lättsam krydda och fint växande mousse i gom. Spelet i frukten där vi matas på med honungsbeslöjad citrus i form av, apelsin, mandarin och grapefrukt samt gula äpplen, brioche och ostronskal som komplement, är förföriskt och skapar en ofrånkomlig ”jag vill ha mer” känsla. Precis som det ska vara med andra ord.  

Beträffande mat så är denna Pol Roger som en social kameleont, dennes vägar verkar vara outgrundliga och det känns som att matkombinationerna är outtömliga, så länge man själv har ett öppet och nyfiket sinne. Här har vi en något mer självklar kombo dock.  

Pol Roger fångar upp rättens krydda och sälta, och omger den med sin fina fruktstruktur. Pata Negrans fetma luckras upp och ges fräschör av champagnen. Allt detta sker utan att vare sig Pata Negran eller champagnen förlorar vare sig lyskraft eller unika egenskaper. Det hela blir till ett harmoniskt och gott samspel som är både smakrikt, fräscht och lättsamt, vilket gör att vi gärna dricker och äter tills dess att det är slut, och sedan äter och dricker lite till. En utmärkt kombination som tilltugg och/eller förrätt, vid vilket tillfälle som helst.

 >> Vinet hittar du på Systembolaget här

Pol Roger Brut Reserve på Systembolaget i varierande flaskstorlekar
På det Fasta sortimentet på Systembolaget så finns champagnen även tillgänglig i flaskstorlekarna; 375 ml (229 kr) och 1500 ml (839 kr).

Beställningssortimentet finner ni även champagnen i följande storlekar;
3 liter – 1,725 kr (art.nr 87359)
6 liter – 3,589 kr (art.nr 87359)
9 liter – 5,399 kr (art.nr 87359)
15 liter – 12,550 kr (art.nr 87359)

Recepet (För 4 personer på en bricka som sharefood)
20 skivor pata negra bellota
8 st fina gröna sparrisar
1 dl pumpakärnor
En bit parmesan
En bit citron

Salt
Peppar
Smör
God olivolja

GÖR SÅ HÄR

Grilla sparrisarna i en klick smör så att de får en fin yta. Strö en nypa salt över och en pressa lite citronsaft över. Dela därefter sparrisen i lagom stora bitar.

Bred ut pumpakärnorna på en plåt och rosta i ugnen på ca 175 grader under ca 5 minuter. De ska vara riktigt crunchy. Var försiktigt så att du inte bränner dom. Ta ut plåten och salta direkt med finkornigt salt.

Servering
Lägg ett par skivor skinka på varje rallrik och fördela ut sparrisen och pumpafröna. Hyvla små tunna fina parmesanskivor över. Avsluta med att ringla en god olivolja över och dra ett varv med svartpepparkvarnen.

 

RELATERAD LÄSNING