Hem Vinvärlden Vinet&Maten: Svensk kotlett till röd Bourgogne för 149 kr

Vinet&Maten: Svensk kotlett till röd Bourgogne för 149 kr

av Livets Goda

Livets Goda om 2015 Bourgogne Hautes Cotes de Nuits Les Dames de Vergy 2015
(Frankrike / Domaine Guyon / artnr 5460 / 149 kr / 750 ml)
149 kronor i Bourgogneland är inga pengar alls och det är väldigt svårt att på Systembolaget hitta något i vinväg som håller hela vägen ut. Men, som alltid finns det undantag och här har vi ett sådant. Strama kalkstensmineraler tillsammans med en frisk syra, en rödbärig nyans av smultron, röda körsbär och vinbär smyger fram tillsammans med en adderande vind av stjälkar. Frukten är ren och elegant med lite krydda som grädden på moset. En transparent butelj i årgången som för den lilla insatsen blir till ett stabilt och säkert instegsköp i prisklassen. Dekantera vinet kallt och låt stå en timme och bli ”varmare” naturligt så kommer frukten fram ordentligt. 

Detta är ett utmärkt vin för sig självt, men till maten så lyfts alla kvalitéer tre snäpp till, då vi får fram härliga toner av lakrits och tydligare körsbär, samtidigt som vinets elegans visar upp sig. Anrättningen och vinet matchar ihop sig som det mest väloljade maskineriet. Det är en riktigt läcker kombination som skulle kunna serveras på en Fine Dining restaurant. En smakrik, elegant och njutbar symbios!
89 poäng / Livets Goda

>> Vinet hittar du på Systembolaget här

Recept för 4 personer
Du behöver:
4 st kotletter med ben på svensk gris (vi använde gris från Scan), alt en kotlettrad för fyra pers
1 fint hackad vitlök
1 dl hackad persilja
50 g ank- eller gåsleverterrin
Puylinser
2 st svartrötter
4 st gröna sparrisar
25-50 g smör
En bit pecorino

Rapsolja
Salt
Peppar

Kotletterna
Smidigast att äta kotlett är givetvis att hålla i benet. Då kan det också vara smidigt att skrapa bort köttet från benet du ska hålla i. Skär sedan ett tunt kryssmönster i svålen och gnid in kotletten med lite olja, salt och peppar. Bryn kotletten med svålen neråt så att den bli härligt krispig. Spara skyn i stekpannan och stek upp vitlöken och persiljan i den – håll varm på svag värme. Baka färdigt kotletten i ugnen på ca 150 grader tills den når en innertemperatur på 58 – 60 grader. 

Linser
Medan kotletten är i ugnen så kokar du linserna enligt anvisningarna på paketet. Viktigt är dock att du mot slutet smakar av så att linserna inte blir för mjuka utan fortfarande är al dente. Häll bort vattnet och lägg ner en klick smör och en matsked ankleverterrin. Rör om ordentligt och smaka av med salt.

Svartrötter och sparris
Skala svartrötterna och dela dom i ca 2-3 cm långa bitar. Lägg i en skål med vatten och några droppar citronsaft för att hålla dom fräscha. Koka upp dom i saltat vatten ca 15 min eller tills dom är al dente. Ta upp dom ur vattnet och stek ett par minuter tillsammans med sparrisen som du delat i samma längd som svartrötterna. De ska få en fin grillad färg. 

Servering
Börja med linserna och lägg sedan en kotlett på varje tallrik. Bre en ordentlig klick ankleverterrin över kotletten på övre sidan som ett tunt täcke. Ovanpå lägger du lite av ”salsan” du gjorde på vitlök och persilja med skysåsen. Fortsätt sedan med två bitar vardera av sparris och svartrot. Avsluta med att riva ordentligt med pecorino över…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING