Vinet & Maten inspiration – Tortellini med tellicherrykorv till Conera Riserva 2014

2014 Conero Riserva
Marche / Italien / Umani Ronchi / Nr 3025 / 109 kr
Ett prishumant vin med bra karaktär, ursprung och stil. Frukten är generös med lätt rostade toner och mörkt nyanserad av körsbär, vinbär och lite lakrits. Småfuktiga tobakstoner smyger på liksom en behärskad kryddighet. Det finns slutligen en mineralisk platta som ger vinet en välbehövlig stringens och fräschör som håller vinets fruktsötma i rätt balans. Välgjort och seröst!
I kombinationen med maten så får vi bara den där självklara matchningen. Lite som ”vad annars skulle vi gjort för mat?”, det sitter klockrent. Vinet omhuldar maten med sin fruktighet och maten responderar med öppet sinne och passar tillbaka direkt på klubb-bladet. Det är vad vi i sporttermer brukar kalla ”stor spelförståelse” sins emellan. Samspelet är omedelbart.

Vinet hittar du på Systembolaget här

Receptet
För 4 personer

Du behöver
3 st korvar tellicherry pepper från Scan, fint tärnad
Ca 140 g tärnad rökt bacon från Scan
5 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk hackade rosmarin
200 g brysselkål, plocka loss de lösa bladen men använd också huvudet som blir kvar

250 g spenat- och ricottafylld tortellini (köp färdig färsk från exempelvis Matric eller gör egen – recept finns i massor att hitta på nätet)

125 g ricotta

Smör
Olivolja
Salt
Peppar

Så här gör du
Börja med att steka bacon och den hackade korven knaprig i en panna med lite olja tillsammans med vitlöken och rosmarin. Lägg i brysselkålen och en klick smör och sänk värmen något. Blanda ordentligt och stek ca 4-5 minuter. Brysselkålshuvudena ska vara al dente och inte för mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Tortellini
Koka pastan enligt anvisningar och häll av. Blanda ner pastan i brysselkålröran. Rör om ordentligt.

Ricotta
Häll upp ricottan i en skål och smaka av med salt, peppar och olivolja.

Servering
Servera tortellini-röran med en klick ricotta och rikligt med parmesan. Avsluta med att ringla en god olivolja över.