Hem Vinvärlden Vinet till kräftorna? Toppkvalitativ retsina från Kechris!

Vinet till kräftorna? Toppkvalitativ retsina från Kechris!

av Livets Goda

Vi börjar i rätt ände och reder snabbt ut det där med Pét-Nat, eller Pétillant Naturel som det heter i dess oförkortade form. Ett naturligt lätt bubbligt vin som blir till genom att vinet buteljeras innan den första jäsningen är helt avklarad. Du lär säkert även höra vinstilen benämnas som méthode ancestral för innan man hade klurat ut det där med en andra jäsning så var detta metoden för att erhålla en lätt bubblighet. Dessutom är det inte alls samma tryck i en Pèt-Nat flaska utan den lättsamma stilen har vuxit sig åter stark i samband med den våg av minimala interventionsproducenter som dykt upp och som tagit till sig den uråldriga tekniken.

Stelios Kechris lär däremot vara den första i modern tid att producera en retsina a la Pét-Nat. Och som man gör det för det här är rakt igenom ett urläckert vin där producenten tar det där med retsinering på största allvar. Bland annat har man noterat avsevärda skillnader i kådan från olika tallskogar, från varierande topografi men även beroende på vilket väderstreck som kådan tagits från på trädet.

Idag är det främst Stelios dotter Eleni som står för vinmakandet och förutom denna nyhet med en Pét-Nat retsina så har man sin druvrena assyrtiko, Tear of the Pine (91 LGP), ett vin som ligger på franska ekfat, och så finns den mer klassiska Kechribari som säljs i 500 ml storlek.

Fräschheten i Kechris retsinaviner, kådan blir aldrig dominant eller åt det grova hållet, gör de synnerligen matvänliga och renheten, saftigheten och örtigheten lirar fantastiskt bra med våra kräftor, kanske den bästa vin- och kräftkombination du någonsin smakat. Särdeles väl fungerar då Afros, Pét-Nat retsinan….

En given matchning med Afros retsina

Afros, Kechris, Retsina, Grekland

Att förslutningen här är kronkapsyl är kaxigt bara det samtidigt som det är retsina och kostar 199 kronor. Men som alltid; döm vad som är i glaset för när det här hälls upp så är det finess från start: maritima vindar som fläktar genom pinjeskogen där allt från rosmarin, ett svagt tropiskt anslag, persika och citrus kikar fram. Direkt när du smakar så kommer den lilla bornyren och kittlar gommen samtidigt som tallinslagen, persika, saftig grape och myntaörtighet skänker än mer friskhet. Ett vin att dricka i sin ungdom för sitt lekfulla beteende.

Livets Goda-intrycket: 90 LGP

Samtidigt som det är ett lättförståeligt vin så finns det substans och mest av allt så finner den en läcker harmoni med de dillkokta kräftorna. Årgången står inte nämnd på etiketten men är 2017. Druvan i vinet? Ja det är roditis, druvan med det rosafärgade skalet. Afros finns i beställningssortimentet och landar i din valda butik ca en vecka efter lagd order.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING