Hem Nyheter Vinförvaring – Få svar på alla dina frågor här

Vinförvaring – Få svar på alla dina frågor här

av Livets Goda

Hur förvarar du vin optimalt och vad behöver du tänka på om du ska bygga en vinkällare eller vinrum? Här svarar vi på alla vanliga och mindre vanliga frågor om vinförvaring och tydliggör vad som är viktigt och vad som är myter. Läs vidare för att lära dig hur du förvarar ditt vin på bästa möjliga sätt.

Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll från Wineandbarrels

Var ska du förvara ditt vin?

En enkel fråga men med ett krångligt svar. Vin mår bäst när det förvaras långt från solens UV-strålar och andra ljuskällor. Ljus kan ge vinet en dålig lukt och påverka smaken och därför är det viktigt att skydda dina flaskor från både solljus och andra starka ljuskällor.

Den bästa platsen för vin är i en mörk vinkällare där flaskorna är skyddade från solljus. En del flaskor har UV-skydd i glaset men detta skydd är inte effektivt nog att skydda vinet från direkt solljus. Så förvara dina viner någonstans mörkt och linda in dem i tjocka, mörka tyger om du inte har en vinkällare.

Lugn och ro för både vin och vinälskare

Vibrationer och rörelser kan också påverka vinets karaktär och göra vinet grumligt. Det är bra om du flyttar dina flaskor så lite som möjligt, då många rörelser kan förstöra vinet och leda till att det ser oaptitligt ut.

Även svaga vibrationer som vi inte känner av själva kan påverka vinets smak. Dessa vibrationer kan komma från elektroniska apparater eller trafiken från gatan utanför huset. Skydda dina flaskor från vibrationer genom att ställa vinstället på vibrationsdämpande material och genom att linda in flaskorna i mjuka tyger.

Hur temperatur och ventilation påverkar ditt vin

Vin som ska förvaras under lång tid behöver ha rätt temperatur för att inte förstöras eller få en dålig smak. Vinet mår bäst i en temperatur mellan 10 och 15 grader Celsius, så försök hålla din vinkällare eller ditt vinrum svalt året runt. Detta kan åstadkommas med korrekt ventilation.

Luftventilationen runt vinflaskorna kan också påverka vinets smak. Flaskor med vanlig kork kan släppa in dofter genom korken vilket kan göra att vinet får smak av det som förvaras i samma rum som vinflaskorna. Ett sätt att förebygga detta är att förvara dina flaskor i en nedåtlutande vinkel med korken längst ner. Vinet kan då hålla ute luft som annars kan tränga sig igenom korken.

Allt du behöver veta om vinkorkar

Flaskor med kork behöver lite mer omtanke än de med skruvkork när man planerar förvaring av flaskorna. Korken kan som sagt släppa in dofter och du behöver därför ha ordentlig ventilation i rummet för att förebygga detta. Men korkar torkar även ut över tid, vilket kan leda till att de förstörs eller faller isär när du öppnar flaskan.

Förvarar dina flaskor nedåtlutande som vi beskrev här ovan för att förhindra att korken torkar ut. Se även till att rummet där dina vinflaskor förvaras har rätt luftfuktighet. Om luftfuktigheten är för hög eller låg kan flaskans etikett skadas eller falla av.

Skillnader mellan att förvara vitt vin och rött vin

Ska man förvara vitt och rött vin på olika sätt? Det beror på hur länge vinet ska förvaras innan du dricker det. Rött och vitt vin kan förvaras tillsammans i likadana miljöer, så länge du har tänkt dricka vinet inom 3 år.

Om du har tänkt lagra ett vin längre än så bör du först hålla koll på vilken sorts viner som går att lagra länge. Viner med hög syrahalt, hög sockerhalt och viner som lagrats på fat går oftast att lagra längre än andra vinsorter, så välj rätt vin om du har tänkt fylla din vinkällare med fina flaskor.

RELATERAD LÄSNING