Vinkylen – var ska den stå?

Vin Att låta ett vin lagras gör som bekant att det kan utvecklas, bli mer komplext och smakrikt.

I samarbete med LB-Hus

Oavsett om du är en vinkännare, investerar i vin, eller bara vill kunna spara några flaskor för framtida avnjutning behöver du en bra vinkyl. En vinkyl kostar egentligen inte mer än ett vanligt kylskåp, men det finns en viktig skillnad: placeringen. Kylskåpet står givetvis i köket, men var ska vinkylen stå?

Vinkyl, en nödvändighet

Först några ord om själva vinkylen. Du som är vinälskare vet givetvis att den är en nödvändighet. Den håller temperaturen jämn så att mogningsprocessen kan fortlöpa i rätt takt. En bra vinkyl skyddar flaskorna från skadligt UV-ljus och den har inga vibrationer som kan påverka lagringsfällningarna i vinet. Vissa dyrare modeller håller även koll på luftfuktigheten.

Köket – den naturliga platsen

Det absolut vanligaste är att vinkylen får göra den vanliga kylen sällskap i köket. De kök vi har idag är annorlunda från hur det var för bara ett tiotal år sedan. Nu är köket en samlingsplats. Matlagningen är inte bara ett måste utan snarare ett nöje, en konst och ett sätt att umgås på. Det är därför inte långsökt att ha en vinkyl i detta utrymme. Matlagning och provsmakning kan gå hand i hand.

En annan fördel med att placera vinkylen i köket är att den kan integreras på ett snyggt sätt i köksinredningen. Om du bygger nytt, till exempel med hus från LB Hus, har du mängder med möjligheter att påverka var du ska ha din vinkyl.

Det finns i princip två sätt att bygga in vinkylen i köket. Det ena är som en inbyggbar vinkyl. Den byggs in ungefär som en diskmaskin, till exempel under köksbänken. Här sker ventilationen genom en sockel i kylens framkant.

Den andra varianten är en integrerbar vinkyl. Här är det istället den inbyggbara ugnen som är förebilden. Vinkylen placeras i högskåp och ventilationen sker på baksidan. Denna variant är riktigt snygg eftersom det inte behövs någon ventilationssockel på framsidan. Dessutom kan du placera kylen i vilken höjd du vill.

Källaren kan behöva hjälp med temperaturen

Även om du har en källare är det inte säkert att den är den perfekta lagringsplatsen för dina viner. En bra vinkällare har givetvis en mycket konstant temperatur året om, men det är många källare som inte lever upp till normen. Här har alltså vinkylen en funktion att fylla. Tack vare att temperaturen i källaren är lägre än i övriga delar av huset blir strömförbrukningen också lägre.

Matsalen – med en social dimension

Vin och mat hör ofta samman. Gäster och mat likaså. Att ha vinkylen i matrummet gör det så mycket mer naturligt att öppna ytterligare en flaska vin under bjudningen. Du kan roa dina gäster medan du korkar upp och behöver inte lämna rummet. Här lämpar sig en vinkyl med olika avdelningar så att du kan ha både lagringstemperatur och serveringstemperatur i samma kyl.

Denna variant är givetvis även bra om du är en verklig entusiast och anordnar vinprovningar hemma.


Nya bönor sparar disk och tid

Mat och Restaurang Nu lanseras bönor utan lag i lättöppnad förpackning under varumärket…
18 Oct, 2019

Nytt ris från Zeta

Mat och Restaurang Det som redan är gott kan ibland bli ännu godare.…
18 Oct, 2019

Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019

Resetips: Skotska whiskydestillerier för finsmakaren

Övrigt Att det finns ett stort intresse för whisky bland livsnjutare…
16 Oct, 2019
Artikelarkivet